Kultura

Glagoljica

Bašćanska staza glagoljice dobiva slovo L - simbol svjetlosti

Bašćanska staza glagoljice dobiva slovo L - simbol svjetlosti

Svako slovo potpisuje jedan od hrvatskih gradova koji se prijavio kao sponzor, tj. donator slovu

U sklopu projekta Bašćanska staza glagoljice, 14. studenoga u Jurandvoru na otoku Krku svečano će se otkriti glagoljaško slovo "L" - simbol svjetlosti, prenosi Portal R1 .

Projekt predviđa formiranje staze duž cijele bašćanske doline, odnosno postavljanje kamenih skulptura glagoljskih slova.

Od ukupno 34 skulpture, tri su slova velikih dimenzija "A", "L" i "B", a rad su akademskog kipara Ljube De Karine. Ostala su slova manjih dimenzija, izrađena su od autohtonog krčkog kamena sivca, a izradili su ih studenti umjetničkih akademija tijekom kiparskih radionica koje je ove godine organiziralo Društvo Sinjali, naglasila je Branka Polonijo.

Glagoljaško slovo "A" postavljeno je 2006. na Treskavcu te predstavlja najviši kameni monolit u Hrvatskoj s visinom od šest metara i težinom od 17 tona. Slovo "L" visoko je 4,45 metara i teško 20 tona, a bit će postavljeno kod crkvice Sv. Lucije u Jurandvoru.

Svako slovo potpisuje jedan od hrvatskih gradova koji se prijavio kao sponzor, tj. donator slovu. Na taj način pišemo ne samo lokalnu bašćansku glagoljicu, nego i buduću hrvatsku povijesno-prostornu početnicu, istaknula je na kraju Polonijo.

Na otkrivanu slova "L" u srijedu u 13.30 očekuju se župan Zlatko Komadina uz predstavnici Općine Baška i članovi Društva Sinjali.

 


Reci što misliš!