Kultura

najavljujemo

Akademik Nikola Bašić gost Verbumove "Večer u knjižari"

Akademik Nikola Bašić gost Verbumove
Dino Stanin/PIXSELL

Akademik Nikola Bašić, istaknuti hrvatski arhitekt priznate i svjetske reputacije, večeras s početkom u 20,30 sati gostuje na susretu "Večer u knjižari" u knjižari Verbum u Zadru

Zbog doprinosa hrvatskoj arhitekturi i urbanizmu svojim jedinstvenim projektima, Bašića nazivaju Jurjem Dalmatincem 21. st.

Bašić će komentirati niz društvenih, aktualnih tema iz svijeta graditeljstva, predstaviti pozadinu svog iznimnog stvaralaštva, motivacijske odrednice i projekte na kojima radi, na susretu kojeg vodi Ines Grbić.

Bašić je izvanredni profesor, voditelj arhitektonske radionice na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu. Dobitnik je počasnog doktorata na Sveučilištu u Splitu. Bašić jedinstveno urbanistički inovira život gradova i raznih lokacija, poštujući prirodu, okruženje, osluškujući i razumijevajući iskonske potrebe čovjeka. Doživljava ga se i kao arhitekta – filozofa. U svom je radu Bašić idejno, kreativno vođen i duhovnošću, mističnošću, što i osobno kazuje. Svojim djelima na originalan način prihvatljivo, atraktivno i funkcionalno komunicira s prostorom i ljudima 21. st. U svom strastvenom stručnom, intelektualnom radu do izražaja dolazi Bašićeva emotivna osobnost i poštovanje tradicije predaka. Kroz svoje zvanje arhitekta, Bašić višeslojno pripovijeda mnoge razine čovjekova postojanja, duboko interpretira razvoj povijesti, društva, identitet prostora i antropologiju čovjeka.

Bašić je projektant crkve Sveta Mati slobode na zagrebačkom Jarunu, zavjetne crkve u spomen poginulima za domovinu, kao i autor jedinstvene pozornice na zadarskom Forumu za dolazak sv. pape Ivana Pavla II. Zadru 2003. godine, s koje je papa predvodio molitvu Srednjeg časa. Održao je samostalnu izložbu "Zadarski magnificat 2003." u sklopu 38. Zagrebačkog salona, jednoj od najstarijih kolektivnih hrvatskih domaćih izložaba recentnog vizualnog izraza.

Autor je antologijskih, svjetski poznatih instalacija Pozdrav Suncu i Morskih orgulja u Zadru te Polja križeva - spomen obilježja kornatskim vatrogascima na otoku Kornatu. To su djelo izgradile tisuće dobrovoljaca tradicionalnim tehnikama kamene gradnje. Za Polje križeva Bašić je dobio Veliku nagradu Salona arhitekture 2012. godine, koju mu je dodijelio Organizacijski odbor 47. zagrebačkog salona i Godišnju nagradu Vladimira Nazora u arhitekturi i urbanizmu 2010. godine.

Nikola Bašić je rođen 28. kolovoza 1946. u Murteru. Gimnaziju je pohađao u Zadru. Diplomirao je na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu 1972. godine. Pohađao je postdiplomski studij "Arhitektonske strukture" u Sarajevu (1978.-1980.). Nakon studija zaposlen je u Zavodu za studije i projektiranje "Dom" Sarajevo. Od 1976. do 1981. asistent je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, na katedri za projektiranje javnih zgrada. Od 1981. godine u projektnom poduzeću "Donat" u Zadru voditelj je projektantske jedinice. Projektnu arhitektonsku ekipu poduzeća SAS Zadar vodi od 1985. do 1991. g. Od 1991. vodi vlastiti projektantski ured pod nazivom "Marinaprojekt".

U HAZU-u je predsjednik Znanstvenog vijeća za turizam. Dobitnik je velikog broja stručnih nagrada u domovini i svijetu, između ostalih i Europske nagrade za javni prostor CCCB, Barcelona (2006.).
Među značajnim priznanjima, ističu se odlikovanje redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Nagrada za autentičan novi proizvod ili zanimljivost Hrvatske turističke zajednice, Godišnja nagrada za posebna dostignuća u graditeljstvu, DIT AGG-a (2012.). Bašić je i nositelj francuskog odličja VITEZ-a umjetnosti i književnosti Francuske akademije znanosti i umjetnosti - "Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres".

Član je stručnog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata u dva mandata te član žirija nagrade Vladimir Nazor. Ekspert je Europana i član žirija, član Skupštine Hrvatske komore arhitekata i inžinjera u graditeljstvu, počasni član društva arhitekata grada Sarajeva, član Upravnog vijeća Nacionalnog parka Kornati. Predavač je na mnogim znanstvenim, stručnim, javnim skupovima i arhitektonskim izložbama u zemlji i inozemstvu. Bašićevi su radovi objavljeni i citirani u mnogim stručnim časopisima.


Reci što misliš!