Kultura

srijeda, 19. travnja

Antifjaka u sridu: Romi u Hrvatskoj

Antifjaka u sridu: Romi u Hrvatskoj
mc.kcbor.net

Nastavlja se ciklus rasprava „Antifjaka u sridu“ u Knjigozemskoj (R. K. Jeretova 7). U srijedu 19. travnja s početkom u 20.30 sati razgovarat će se o Romima kao manjini u Hrvatskoj.

Premda postoji pravno prepoznavanje Roma kao jedne od društvenih manjina u Hrvatskoj, zbog nepostojanja matične države - nacije, status romske zajednice kao takve neusporediv je s ostalim nacionalnim manjinama.

Specifičnost Roma u hrvatskom kontekstu iskazuje se i kroz nepostojanje religijskih organizacija. Ove razlike predstavljaju jedan od temelja višestruke marginalizacije, diskriminacije te stigmatizacije Roma u odnosu na većinsko stanovništvo.

Institucionalno neprepoznavanje i neadekvatne te često samo formalne strategije i politike integracije vidljive su na raznim područjima kao što su: obrazovanje, zdravstvo, socijalna skrb i tržište rada.

Polazeći od toga pitamo se: Koja su ključna mjesta kroz koja prepoznajemo isključenost Roma u društvenim prostorima? Je li prostorna segregacija isključivo povezana s institucionalnom diskriminacijom Roma? Na koje načine se one nadovezuju jedna na drugu? Je li institucionalna diskriminacija izvor stereotipa u svakodnevici?

S druge strane, prosjačenje, skitničarenje, krađa i druge ilegalne radnje često se mogu čuti kao argumenti za razlikovanje Roma kao „takvih“, drugačijih. Ovakve slike, koje se perpetuiraju kroz svakodnevna, individualna iskustva, nadilaze razinu pojedinaca i postaju generalizacije, pravilo za cijelu romsku zajednicu.

No, jesu li takve slike stvarno odraz romske kulture i uočavamo li jedino pojedince koji potvrđuju tu sliku? Što je s onim Romima koji u tu sliku ne ulaze? Nadalje, predstavljaju li dijelom stereotipi prema Romima usvojen sociokulturni obrazac prema „onim drugima“? Kako individualno, a kako institucionalno možemo otvoriti prostor za dijalog, suradnju i uključenje Roma u hrvatsko društvo?

Zato, pridružite nam se i ove srijede u Knjigozemskoj u 20.30 sati da zajednički pokušamo odgovoriti na ova i mnoga druga pitanja. Veselimo se vašem dolasku, poručuju


Reci što misliš!