Kultura

što mislite?

Pogledajte dijelove Frljićeve predstave koju braniteljske udruge žele zabraniti

Pogledajte dijelove Frljićeve predstave koju braniteljske udruge žele zabraniti
Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon što je Oliver Frljić počeo s izvedbama predstave 'Naše nasilje i vaše nasilje' u Splitu, na noge su se digle braniteljske udruge

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" vječito kontroverznog Olivera Frljića na noge je digla braniteljske udruge koje ju žele zabraniti jer kako kažu - "vrijeđa njihove vjerske i nacionalne osjećaje".

Čak se i održao prosvjed ispred splitskog HNK-a, na kojemu je prisustvovalo nekoliko stotina nezadovoljnih građana, a kojima je smetalo što je predstava uvštena u plan i program "Marulićevih dana". Nekoliko HSP-ovaca je kupilo karte i ušlo u kazalište te počelo pjevati "Zovi, samo zovi" s ciljem prekidanja Frljićeve predstave, da bi ih kasnije privela policija.

Prosvjednici su stajali pred Kazalištem držeći višemetarsku hrvatsku zastavu i transparente "Sotono, odlazi iz našeg grada", "Split ima svoju kulturu", "I u ratu i u miru mi smo spremni", "Ne izazivajte nas", "Ova predstava me vrijeđa"; nosili raspelo, a za vrijeme prosvjeda čuli su se uzvici "nema predstave" i "ne damo da nam vrijeđaju Isusa."

Skupina specijalne policije je nešto poslije 19 sati, 40-ak minuta prije početka predstave, došla pred HNK i zatražila od prosvjednika da se pomaknu od ulaza, postavila željeznu ogradu i stala iza nje čuvajući pristup zgradi.

Osim toga, Splitsko-dalmatinska Policijska uprava izvijestila je da je u ponedjeljak, oko 20:30 sati, dobila dojavu da je podmetnuta bomba u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, u kojoj se u to vrijeme čekao početak predstave "Naše nasilje i vaše nasilje", ali je provjerom ustanovljeno da je dojava bila lažna.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja najavio je kako će Županija uskratiti financiranje "Marulićevim danima" zbog predstave Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje", koja, rekao je, na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje.

Podsjećamo, ovo nije prvi puta da postoje oni kojima smetaju Frljićeva umjetnička djela, a dio građana nije bio najzadovoljniji ni Matanićevom predstavom "Egzorcizam", smatrajući ju pretjeranom zbog "krvi i seksa".

Zavirite u dijelove predstave i recite nam što mislite. Treba li ovu predstavu zabraniti jer vrijeđa osjećaje građana ili bi to bila cenzura i ograničavanje umjetničke slobode?


Reci što misliš!