Kultura

tradiciju otmimo zaboravu

Započinju "Etno dani 2017.!"

Započinju

Tradicionalna kulturna manifestacija u organizaciji Narodnog muzeja Zadar tematski vezana za tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije započinje danas radionicom za mališane, a nastavlja se večeras projekcijom filma

ETNO DANI tradicionalna je kulturna manifestacija u organizaciji Narodnog muzeja Zadar tematski vezana za tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije. Prvotno zamišljena kao Smotra folklora Zadarske županije, manifestacija s godinama uključuje sve veći i raznovrsniji broj sudionika, te mijenja naziv u ETNO DANE.

Nastupi kulturno umjetničkih društava nadopunjavaju se sa dodatnim sadržajima i programima vezanih uz narodne običaje (radionice, predavanja, sajam tradicijskih rukotvorstava i proizvoda).

Ovogodišnja kulturna manifestacija Etno dani priređuje se šestu godinu za redom te započinje u ponedjeljak 29. svibnja sa završnicom u petak 9. lipnja 2017. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zadarske županije i Turističke zajednice grada Zadra. Različiti programi odvijati će se u različitim muzejskim prostorima i na nekoliko lokacija stare gradske jezgre.

Raznolikost i bogatstvo seoske tradicijske kulture ovoga kraja javnosti će se prezentirati kroz različita događanja: edukativne radionice, zabavne igre, pričaonice, izložbe i filmske projekcije, radionicu glazbenoplesnog folklora, etno performans, degustaciju tradicijske hrane te na koncu kao vrhunac manifestacije, Etno dani završavaju dvodnevnim nastupom KUD-ova na Smotri folklora. 

Smotra folklora izvrsna je prilika da se kroz nošnju, ples i pjesmu upoznamo s raznolikostima dinarske i jadranske tradicijske kulture sjeverne Dalmacije (Zadarske županije).

Danas na programu "Etno dana":

Poljana pape Aleksandra III, Odjel Muzej grada Zadra - Lapidarij

9 - 12 h Radionica Igrajmo se, igrajmo (tradicijske igre) - sudjeluju četvrti razredi 

zadarskih osnovnih škola

Narodni trg, Etnološki odjel - Gradska straža

19 - 20,30 h - Projekcija filmova - iz filmoteke Etnološkog odjela

Prvo će se prikazati vrlo zanimljiv crnobijeli film Tragom bukovičkih stočara. Film je snimljen 1970. godine. Traje četrdeset pet minuta, a govori o tradiciji transhumantnog stočarstva vezanoj uz odlazak bukovičkih stočara na velebitske pašnjake kroz ljetne mjesece. Ostali kraći color filmovi su novijeg datuma, a govore o iškoj keramici (keramika ručnog lončarskog kola), izradi paške čipke te izradi predmeta od pruća.


Reci što misliš!