Kultura

prirodoslovna zbirka

Mekušci Jadrana: muzejska zbirka obogaćena kolekcijama suvremenih zadarskih konhologa amatera

Mekušci Jadrana: muzejska zbirka obogaćena kolekcijama suvremenih zadarskih konhologa amatera

U utorak, 20. lipnja 2017. izložbene dvorane Prirodoslovnog odjela zadarskog Narodnog muzeja, nakon kraće pauze ponovno su otvorene za javnost, ovaj puta izložbom „Mekušci Jadrana" koja je realizirana u suradnji s ronilačkim klubom Sveti Roko Bibinje.

Velik broj okupljenih uzvanika na otvorenju potvrda su da Zadrani rado posjećuju izložbe koje prezentiraju svijet prirode pretočen u muzejske zbirke, a Prirodoslovni odjel baštini neke od najstarijih zbirki prirodnina u Hrvatskoj. Među te zbirke spada i zbirka ljuštura mekušaca dijelom prezentirana na izložbi, te nadopunjena dvjema privatnim kolekcijama suvremenih zadarskih konhologa amatera.

Na ovoj se izložbi posjetitelji mogu upoznati s različitim morskim puževima i školjkašima koji su predstavljeni ljušturama, ali i fotografijama snimljenim pod morem. Izlošci su popraćeni i tekstom koji će posjetitelja uputiti u povijest malakologije i konhiologije u Zadru te u biologiju i ekologiju morskih mekušaca.

Izložbom je obuhvaćen izbor iz zbirke ljuštura (konhilija) Prirodoslovnog odjela NMZ skupljenih najvećim dijelom od strane dva konhologa amatera don Blaža Cvitanovića i Josepha Grülla, ali i izbor iz zbirki dvojice recentnih konhologa amatera Alena Petanija i Đanija Iglića, koji su ujedno i koautori ove izložbe te autori podmorskih fotografija izloženih u postavu.

Izložba ostaje otvorena tijekom cijelog ljeta, a može se razgledati ponedjeljkom i četvrtkom od 18 do 21 sat, te utorkom, srijedom i petkom od 10 do 13 sati. Subotom, nedjeljom i blagdanima zatvoreno.


Reci što misliš!