Kultura

Istarski festival pašte

Promocija Žminjskog pijata pašte

Promocija Žminjskog pijata pašte

U Žminjskom pijatu pašte objedinjeni su proizvodi Mljekare Latus, Pršutane Jelenić, OPG-a Žminjski gušti te iz Agroturizam Paladnjaki. U kreaciji Pijata sudjelovali su poznati chef Deniz Zembo i sommelier Emil Perdec. Dio gastro tima je i Udruga Auro In Retia iz Pule uz vlasnika Silvija Cicvarića koji će također biti u Žminju tijekom 4. Istarskog festivala pašte

U srijedu, 21. lipnja, od 19 sati održana je promocija žminjskih proizvoda u prostoru Milk & Cheese bara mljekare Latus.

Na samom početku, uz piće dobrodošlice, sve nazočne je pozdravila direktorica Turističke zajednice općine Žminj Lenka Šajina: „Ovim novim, objedinjenim proizvodom približavamo Žminjštinu našim gostima. Objedinjavanjem autohtonih proizvoda u jedan zajednički pijat nudimo domaćim i stranim gostima nešto drugačije, novo. Žminjski pijat pašte realiziran je u suradnji naših jakih snaga, višestruko nagrađivanih proizvođača koji njeguju tradiciju, autohtonost. Sve ih možemo slobodno nazvati čuvarima tradicijskih okusa i mirisa Istre s našeg područja."

 Načelnik Općine Žminj Željko Plavčić je također pozdravio sve nazočne te je istaknuo: „Žminjski pijat samo je uvertira i korak ka brendiranju Žminja kao eno-gastronomske destinacije središnje Istre. Žminj kao središte Istre, uz tradiciju proizvodnje i prerade, svakako može ponuditi razne gastro proizvode, kako turistima tako i ostaloj publici koja obitava na ovom području. Manifestacija poput Festivala pašte i kreiranje Žminjskog pijata, kao prvog koraka stvaranja brendiranih novih turističko-ugostiteljsko-gastronomskih proizvoda, samo su novi kanali koji omogućavaju plasman visokokvalitetnih autohtonih proizvoda domaćih proizvođača visoke kvalitete i prepoznatljivosti. Žminj je uvijek bio sinonim za inovativnost i diverzificiranost te će u tom smjeru i dalje biti poduzete sve mjere da Žminj postane prepoznatljiva eno-gastronomska destinacija. Naravno, na tom putu, lokalni proizvođaći će ubuduće moći računati na bezuvijetni angažman Općine Žminj kao institucije, ali i vidjeti partnera te prijatelja u istoj.“

Ideja Žminjskog pijata pašte otvara jedna drugačija i nova vrata kako da istarski proizvodi bivaju još više cijenjeni jer je doista istarski proizvod vrhunski što brojna priznanja i nagrade za iste dokazuju tijekom dugog niza godina.

Osim autohtonih proizvoda koji su dio Žminjskog pijata pašte, gosti su uživali u pićima miješanim s proizvodima kao što je Gin tvrtke Aura iz Buzeta, ali i osvježavajućoj vodi Jamnica. Tjesteninu je proizvela tvrtka Marial iz Svete Katarine.

Bila je to definitivno gastronomska večer u otkrivanju novih okusa i spajanju svih lokalnih već postojećih proizvoda: kobasica, sireva, pršuta, vina i maslinovog ulja, tjestenine.

Sommelier Perdec je vodio goste kroz sljubljivanje jela i vina, a chef Deniz Zembo je svaki izlaz pojedinog jela objasnio i ukazao na ukusne note, ideju i proizvode u istome.

Vjerujemo da ćete i na 4. Istarskom festivalu pšate moći degustirati ovu novu gastro kreaciju te vas pozivamo ovim putem da dođete u Žminj 1. i 2. srpnja.

.Prigodnim otvorenjem koje počinje u 18 sati u subotu, 1 . srpnja započinjemo avanturu Zad kaštela.

https://www.festivalpaste.com

https://www.facebook.com/festivalpaste/


Reci što misliš!