Kultura

ove godine od nazivom "freespace"

Objavljen Javni poziv za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu

Objavljen Javni poziv za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu

Ministarstvo kulture objavilo je Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu - 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture, koji će se pod nazivom "Freespace" održati od 26. svibnja do 25. studenog.


Umjetničke ravnateljice Bijenala, Yvonne Farrell i Schelly McNamara, obrazložile su kako će se novo izdanje smotre fokusirati na osjećaj humanog u radu arhitekata, te kvalitetu samog prostora obogaćenog 'besplatnim darovima' prirodnih resursa, poput svjetlosti sunca i mjeseca, zraka, gravitacije i materijala.

"Freespace slavi kapacitet arhitekture da pronađe dodatnu i neočekivanu velikodušnost u svakom projektu - čak i unutar većine privatnih, obrambenih, ekskluzivnih ili komercijalno ograničenih uvjeta", najavile su.

Po njihovim riječima, tom se temom potiče novo gledanje na svijet i rješenja u kojima arhitektura osigurava dobrobit i dostojanstvo svakog građanina.

"Izložba poziva na emocionalno i intelektualno angažiranje mnogih koji dolaze na Bijenale kako bi bolje razumjeli arhitekturu, potaknuli raspravu o temeljnim arhitektonskim vrijednostima i proslavili dokazani i trajni doprinos arhitekture čovječanstvu", ističu.

Pozvale su sudionike izložbe i predstavnike nacionalnih paviljona da dovedu u Veneciju svoj 'freespace', tako da mogu zajedno otkriti raznolikost, specifičnost i kontinuitet arhitekture na temelju ljudi, mjesta, vremena, povijesti i pokažu značaj kulture i važnosti arhitekture.

Venecijanski bijenale je najznačajnije mjesto izlaganja i predstavljanja suvremene arhitektonske prakse, na kojemu se arhitekti i umjetnici susreću s međunarodnom publikom, kustosima i galeristima, te predstavlja jedinstvenu priliku za stjecanje međunarodne prepoznatljivosti hrvatskih arhitekata.

Kandidat za povjerenika mora imati iskustvo i stručnost u području suvremene arhitektonske prakse te u upravljanju manifestacijama međunarodne važnosti, a njegova kandidatura treba sadržavati prijedlog koncepcije izložbe uz nužno objašnjenje povezanosti prijedloga s tematskim okvirom Bijenala.

Kandidature se predaju u pisanom obliku, preporučenom poštom ili izravno u pisarnici Ministarstva kulture, na čijim se mrežnim stranicama nalaze detalji o natječaju.

Rok predaje kandidature je 22. rujna, a rezultati će se objaviti na webu Ministarstva 2. listopada.

Vrednovanjem cjelovite prijavljene kandidature o povjereniku će odlučiti Povjerenstvo za odabir projekta u kojemu su arhitekti Iva Letilović, Leo Modrčin i Dinko Peračić te predstavnici Ministarstva kulture Davor Trupković i Nevena Tudor Perković.


Reci što misliš!