Kultura

125 godina Fotokluba Zagreb

Najstariji klub fotografskih amatera izlaže u Kneževoj palači

Najstariji klub fotografskih amatera izlaže u Kneževoj palači
NMZ

U četvrtak, 21. rujna u Kneževoj palači otvorena je izložba „125 godina Fotokluba Zagreb“. Nazočne uzvanike pozdravila je kustosica Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar Nevena Štokić.

Fotoklub Zagreb najstariji je klub fotografskih amatera na jugoistoku Europe i jedan od najstarijih u svijetu, osnovan još 1892. godine.

Zanimljivost vezana za ovaj fotoklub je da je nastao samo godinu dana nakon prve bečke izložbe umjetničke fotografije, koja se smatra početkom fotoamaterizma u svijetu. 

Kneževa palača: Otvorenje izložbe "125 godina Fotokluba Zagreb" Kneževa palača: Otvorenje izložbe "125 godina Fotokluba Zagreb"

Obilježavajući 125. godišnjicu svog postojanja Klub je, za ovu izložbu, izabrao 125 fotografija od isto toliko autora koja je retrospekcija klupskog fundusa obuhvaćajući međuratno razdoblje do današnjih dana.

Prvo zlatno razdoblje ono je 30-ih godina 20. stoljeća kada se interes fotografa okreće prema socijalno angažiranoj tematici sela i grada. Drugim zlatnim dobom fotografije u Hrvatskoj smatra se ono od 60-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća kada se rađaju nova usmjerenja poput life-fotografije, foto-grafike i nadrealističke fotografije. Treće razdoblje je nakon Domovinskog rata kada se djelatnost Kluba širi na međunarodnu fotografsku scenu, a i mnogi strani autori i klubovi gostuju u Zagrebu i Hrvatskoj. 

U Fotoklubu su bili i dvojica zadarskih fotografskih legendi, Ante i Zvonimir Brkan i time kao da se potvrdila stoljetna veza Zagreb-Zadar koja proizlazi iz činjenice da je krajem 19. stoljeća Zadar bio drugi u Hrvatskoj po broju fotografa i fotografskih ateljea, odmah nakon Zagreba. 

Izložbu možete pogledati do 4. listopada 2017.


Reci što misliš!