Kultura

ne propustite

"Vrata širom otvorena" u zagrebačkoj Kinoteci

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca u subotu će u kinu Kinoteka predstaviti cjelodnevni program "Vrata širom otvorena", kojemu je cilj besplatnim događanjima za građane svih generacija promicati izvrsnost u različitim kulturnim i umjetničkim područjima.

Program počinje u 10 sati ujutro, predstavom za djecu "Rajsko voće na uglu", nastalom u suradnji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca i Osnovne škole Pavleka Miškine.

U središtu priče je kvartovska voćarnica "Rajsko voće" koje jedva opstaje zbog opake konkurencije fast fooda "Divlja krava" koji posluje u istoj ulici, no stvari se počinju mijenjati kada nabave egzotični kampalski kaki.

Pola sata kasnije najmlađe će zabaviti nastup mađioničara Jape, a na radionici "Mali svijet trikova i iluzija" moći će se naučiti ponešto o iluzionističkom umijeću.

Uslijedit će projekcija kratkometražnog igranog filma "Chudo-vishta", nastalog na glumačko-filmskoj radionici Centra u okviru programa "Od ideje do filma".

Za ljubitelje kvizova od 17 sati će se održati nagradni Kviz općeg znanja (KOZ), u sklopu kojega će ekipe sastavljene od dva do četiri člana, provjeravati koliko znaju o filmskoj umjetnosti.

Za večernji termin rezervirana je projekcija proslavljenog filma "Mali vojnik" Jean-Luca Godarda, koji je snimljen 1960., no bio je zabranjen do 1963. godine. Radnja je smještena u vrijeme alžirskog rata, a u glavnoj ulozi je Anna Karina, što je bila njezina prva suradnja sa slavnim redateljem, za kojega se ubrzo i udala. 

Ako to vremenske prilike dopuste tijekom dana u dvorištu Kinoteke održat će se nekoliko kreativnih likovnih radionica pod vodstvom akademske slikarice Ksenije Filipović. Sudionici radionice izrađivat će životinjske skulpture, te skulpture inspirirane djelima Vjenceslava Richtera.


Reci što misliš!