Lifestyle

Turistička, obrazovna i znanstvena atrakcija

KAquarium prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj

KAquarium prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj

Obitelji s djecom, učenici, stručnjaci i znanstvenici, akvaristi, ribolovci, ljubitelji prirode i svi ostali posjetitelji Karlovca i Karlovačke županije imaju mogućnosti pogledati više od 120 vrsta riba, gmazova, vodozemaca i vodenjaka

U četvrtak 22. rujna 2016. godine u Karlovcu je održana završna konferencija EU projekta “Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium”. Ukupna vrijednost prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj iznosi 36.691.939,18 kuna, od čega je 36.222.282,45 kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

 

Konferenciji su prisustvovali pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU (SAFU) Tomislav Petric, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Jelić, voditeljica projekta pročelnica Upravnog odjela za investicije i europske fondove Grada Karlovca Marina Grčić i partneri na projektu.

Izgradnjom KAquariuma Grad Karlovac dobit će nove i atraktivne sadržaje pomoću kojih će osigurati tržišnu prepoznatljivost i obogatiti lokalnu turističku ponudu. Realizacijom ovog projekta također će se stvoriti temelji za razvoj i prodaju specifičnih turističkih proizvoda povećanjem turističkih kapaciteta.

Obitelji s djecom, učenici, stručnjaci i znanstvenici, akvaristi, ribolovci, ljubitelji prirode i svi ostali posjetitelji Karlovca i Karlovačke županije imaju mogućnosti pogledati više od 120 vrsta riba, gmazova, vodozemaca i vodenjaka, od čega više od 40 endemskih vrsta, koji će se nalaziti u 25 akvarijskih bazena.

Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium sastoji se od 3 međusobno povezane zgrade, a prostor između zgrada formira trg sa sportsko-rekreacijskim sadržajem za djecu i odrasle. U sastavu akvarija nalaze se i kongresna dvorana, edukativni centar, znanstveno istraživački centar te uredski i ugostiteljski dio. Cijeli objekt „pokriven“ je zelenim krovnim vrtovima kako bi se što bolje uklopio u krajolik.

U okviru ovog projekta brojnim domaćim i stranim posjetiteljima prezentirat će se bogata flora i fauna hrvatskih rijeka, omogućit će im se edukacija o značaju riječne flore i faune te očuvanju bioraznolikosti i prirode, kao i  rekreacijske i zabavne aktivnosti te razne tematske izložbe i događanja.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.