Lifestyle

Najbolji restorani Tuna, Sushi & Wine festivala

Konoba Skoblar: šarm i tradicija s vrhunskom hranom

Konoba Skoblar: šarm i tradicija s vrhunskom hranom

Najmanje 60 godina na istoj adresi kao jedan od sinonima zadarskog ugostiteljstva i kulinarstva, a čak i koje desetljeće više kao posao obitelji Skoblar, istoimena obiteljska konoba na atraktivnom Trgu Petra Zoranića nezaobilazno je mjesto susreta svih generacija Zadrana

S dnevnom ponudom najmanje desetak jela, uvijek svježe spremljenih te od biranih namirnica, jedna od najdugovječnijih konoba – i općenito najstarijih ugostiteljskih objekata u Zadru – stalnim gostima, posjetiteljima ili turistima nudi uvijek istu priču – vrhunsku domaću spizu. Zato bi i na pitanje zašto se drugi restorani ili konobe posjećuju, a „Skoblar“ gotovo ritualno voli, odgovor opet bio isti.

„Najviše gostiju u ljetnom periodu dođe nam usmenom preporukom. Preporučuju nas mnogi vlasnici apartmana kao konobu gdje se dobro jede“, s ponosom ističe Joso Skoblar, treća generacija voditelja konobe. Njegov djed Ante Skoblar pokrenuo je posao 1950-ih, tada kao konobu „Pet bunara“, otac Bruno preuzeo je objekt i dugo vodio popularni kafić „Zlatna kopačka“, a svojim ugostiteljskim korijenima konoba se vratila u novije doba. Interijer je impresivan: uredno i s ukusom uređen prostor prošaran je radovima znamenitog zadarskog umjetnika Jose Špralje koji je kao dugogodišnji obiteljski prijatelj općenito utjecao na prepoznatljivost sadašnje konobe „Skoblar“.Za sve ostale prepoznatljivosti svoj duh unijeli su članovi obitelji Skoblar; dok se marendaju vjerojatno najbolje domaće tripice u gradu, ili za ručak bira nešto od raskošne dnevne ponude jela – palamida, sipa, pašta s dagnjama, kuhani ili mesni specijaliteti s grila – u pozadini se čuje neodoljivi glas Édith Piaf,energični Gilberta Bécauda ili nekog od drugih francuskih šansonjera, što prostoru daje dodatni šarm. Tradicija je još jedna priča…

„Prepoznatljivi smo po činjenici kako tijekom cijele godine imamo ponudu bakalara koji je na meniju svaki petak, a kada su blagdani znamo bakalar spremati i srijedom. To je tradicija koju je počeo moj djed i to je znak poštovanja i zahvalnosti prema svim našim gostima“, kaže Joso Skoblar. Prisjeća se vremena zabilježenog na fotografijama kada je uz konobu bila samo zemlja, potom ima i živo sjećanje na prostor parkinga uz lokal, a onda i novijeg doba s renoviranjem objekta i uređenja cijelog prostora Trga Petra Zoranića. Bilo je, kaže Skoblar, puno uspona i padova, ali Zadrani su uvijek bili uz omiljenu konobu:

„Kada se djed vratio iz Francuske, uredili smo i pretvorili objekt u lokal zbog ograničenog prostora, ali smo se tradiciji vratili na inzistiranje samih naših gostiju. Danas svi osjećamo ponos i zadovoljstvo što smo toliko dugo vremena prepoznati i priznati u ugostiteljskom poslu“.

Marende od 45 do 60 kuna

Tuna steakovi, paštete od tune i carpaccio od tune standardna su ponuda konobe „Skoblar“ koja će u vrijeme „Tuna, Sushi & Wine“ festivala početkom veljače biti obogaćena novim specijalitetima od tune. Konoba je, ističe Joso Skoblar, uvijek pratila bilo grada i njegove manifestacije, pa je tako od prvog „Đira po gradu“ ili „Adventa u Zadru“ dio zadarske gastronomske priče. Također, i cijene su više nego prihvatljive: od 40 do 65 kuna za jelo iz ponude.


Reci što misliš!