Tuna & Sushi festival
Bistro Pjat: Najbolja domaća spiza i tradicionalni japanski sushi
Crni i bijeli kruh i peciva za hamburgere iz vlastite proizvodnje, domaći pršut, vrhunski spremljena i dnevno svježa domaća spiza, specijaliteti pripremljeni s umijećem i ljubavlju – dočekat će vas u ugodnom prostoru ambijentalnog bistroa „Pjat“, jednog od najuglednijih i najkvalitetnijih zadarskih restorana
Dočekat će vas po narudžbi i još nešto čime se u Zadru malo tko može pohvaliti: sushi, drevna poslastica od tune kojoj niti jedan Japanac ne može odoljeti i koja je sastavni dio spektakularne zadarske manifestacije „Tuna, Sushi & Wine festival“.
Zato će u tjednu zadarskog gastronomskog festivala bistro „Pjat“ petkom i subotom, među ostalim izborom specijaliteta od tune, imati i ekstravagantnu ponudu sushija! Na tečajevima kod proslavljenog šefa Vida Nikolića iz zagrebačkog restorana „Time“ naučila ga je na tradicionalan način spravljati Anita Mialić, supruga vlasnika „Pjata“ Lea Mialića.
Kako je gospođa Mialić ljubiteljica ribljih specijaliteta, pohađala je još niz drugih tečajeva i radionica pripreme sirove ribe u Splitu i Istri gdje se upoznala s kulinarskim umijećem televizijske kuharske zvijezde Davida Skoke.
„Djeca nam obožavaju sushi, pa sam ga zbog toga naučila spremati. Naravno, i meni se jako sviđa kombinacija svježe tune, vrhunske riže i različitih začina koje koriste Japanci za pripremu sushija“, kaže nam gospođa Anita predstavljajući tri vrste tradicionalnog sushija: slikoviti nigiri, kultni hosomaki – koji se nalazi na logotipu „Tuna, Sushi & Wine festivala“ – te uramaki koji izgleda šareno poput slasnog kolačića.
Sve što se gostima nudi u „Pjatu“ zaista je pjat najbolje domaće kuhinje: hrana se nabavlja na peškariji, pijaci, najboljim zadarskim mesnicama i jednim dijelom iz obiteljskog vrta u Sukošanu gdje živi obitelj Mialić. Drugim riječima, na blitvi, zelju ili bilo čemu drugom u „Pjatu“ kemije nema niti u tragovima. Nema je ni na raskošnoj vinskoj karti koja u „Pjatu“ nudi sve najbolje što postoji u zadarskoj regiji i Hrvatskoj.
„Pokušavamo biti drukčiji i prepoznati kao kvalitetna konoba s najboljom mogućom domaćom spizom i pristupačnim cijenama“, ističe Leo Mialić ugostiteljsku usmjerenost „Pjata“ koji marende s predjelom i desertom nudi za 60 kuna.
Krem juha, potom pašticada, gulaš, veprovina, teleća jetrica ili naravni, jota, gavuni, trlje, palamida, salata od hobotnice, manule – već prema onomu što se dnevno zatekne na peškariji, pijaci ili u mesnici – sprema se i nudi svježe te uz desert, recimo štrudel od jabuka i suhih grožđica, čini spomenuti slijed od 60 kuna.
Dio ponude vezan uz hranu s tjesteninama u „Pjatu“ također
spremaju sami. Raviole, pašte, njoke – sve je domaće i
proizvedeno u „Pjatu“, baš kao i svi deserti iz dnevne ponude.
Domaći su i povrtni maneštruni, brudeti, bakalar i rižoti; nađe
se i pohani morski pas sa šufiganim zeljem, razna divljač, šnicli
u umaku s pireom, ali i tradicionalna gregada spremljena na
starinski koja šarmira već na prvi pogled.
„Ubacimo u gregadu i pokojeg raka ili škampe, a posebno je lijepo
što ga poslužujemo u tečicama. Našim sezonskim gostima se jako
sviđa“, s ponosom zaključuje Mialić.
Bistro „Pjat“ do 1. ožujka radi po zimskom radnom vremenu: od
ponedjeljka do četvrtka do 17 sati, petkom i subotom do 23 sata,
dok nedjeljom ne radi.
Sushi s vrhunskim sastojcima
Kako su svi sastojci za tradicionalni japanski sushi, izuzev
domaće tune, originalne japanske proizvodnje, mogu se nabaviti
jedino u specijaliziranim japanskim dućanima koji u Hrvatskoj
postoje u Zagrebu. Riža je vrhunske i nemjerljive kvalitete, kao
i sve ostalo što čini tradicionalni sushi.
Najbolja konoba u Zadru
Bistro „Pjat“ u prosincu 2015. godine dobio je od gradonačelnika Grada Zadra Božidara Kalmete „Nasmiješeno sunce“ u kategoriji najbolje konobe. Po općoj procjeni, nagrada je došla u prave ruke.
„Naš ugostiteljski koncept najbliži je ideji tradicionalne
dalmatinske konobe. Ona je osnovna ugostiteljske jedinica ovih
krajeva, ali je, na žalost, zaboravljena u svojim tradicionalnim
osnovama ili je potpuno promašena. Mi se u svakom pogledu trudimo
biti prava dalmatinska konoba, zato sam najsretniji kada gost iz
Pjata izađe sretan“, ističe Mialić.
Vezane vijesti
-
U povodu obilježavanja 20. obljetnice Odjela za informacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru predstavljen je novi broj Libellariuma, časopisa za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, kao i knjižna izdanja Odjela za informacijske znanosti.
-
Manifestacija Noć tvrđava, koja se održava na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) prvi put je održana 2022. godine
-
Promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Oborina će biti češća u unutrašnjosti, a sunčana razdoblja dulja na Jadranu.
-
Svi koji su još u nedoumici kako iskoristiti vikend pred nama, svakako neka provjere održava li se negdje u njihovoj blizini Noć tvrđava. Ovaj petak 10. svibnja ta će manifestacija ujediniti čak 50 lokaliteta diljem Hrvatske i Europe nudeći zanimljiv i bogat program koji posjetitelje (u)vodi u slavnu prošlost impresivnih fortifikacijskih objekata.
Izdvojeno
-
U realizaciji Hommage produkcije za HRT te uz podršku Filmskog ureda Zadar i Grada Zadra tijekom travnja u Zadru je snimljena epizoda zanimljivog domaćeg dokumentarnog serijala koji nam donosi uzbudljive priče iz perspektive čovjekovog najboljeg prijatelja.
-
Na blagdan Prijenosa moći sv. Nikole biskupa, ujedno i svetkovinu 17. godišnjice posvete župne crkve sv. Nikole u Kistanjama, svečano koncelebrirano misno slavlje u četvrtak, 9. svibnja, u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.
-
Ovog vikenda održat će se međunarodni spektakl odbojke na pijesku u Bibinjama! Beach Volley Nations Cup odigravat će se od petka, 10. do nedjelje, 12. svibnja na plaža Punta Bibinje.
-
U povodu obilježavanja 20. obljetnice Odjela za informacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru predstavljen je novi broj Libellariuma, časopisa za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, kao i knjižna izdanja Odjela za informacijske znanosti.
Reci što misliš!