Lifestyle

Tuna & Sushi festival

Bistro Pjat: Najbolja domaća spiza i tradicionalni japanski sushi

Bistro Pjat: Najbolja domaća spiza i tradicionalni japanski sushi

Crni i bijeli kruh i peciva za hamburgere iz vlastite proizvodnje, domaći pršut, vrhunski spremljena i dnevno svježa domaća spiza, specijaliteti pripremljeni s umijećem i ljubavlju – dočekat će vas u ugodnom prostoru ambijentalnog bistroa „Pjat“, jednog od najuglednijih i najkvalitetnijih zadarskih restorana

Dočekat će vas po narudžbi i još nešto čime se u Zadru malo tko može pohvaliti: sushi, drevna poslastica od tune kojoj niti jedan Japanac ne može odoljeti i koja je sastavni dio spektakularne zadarske manifestacije „Tuna, Sushi & Wine festival“.

Zato će u tjednu zadarskog gastronomskog festivala bistro „Pjat“ petkom i subotom, među ostalim izborom specijaliteta od tune, imati i ekstravagantnu ponudu sushija! Na tečajevima kod proslavljenog šefa Vida Nikolića iz zagrebačkog restorana „Time“ naučila ga je na tradicionalan način spravljati Anita Mialić, supruga vlasnika „Pjata“ Lea Mialića.

Bistro Pjat Najbolji restorani Tuna, Sushi & Wine festivala: Bistro Pjat

Kako je gospođa Mialić ljubiteljica ribljih specijaliteta, pohađala je još niz drugih tečajeva i radionica pripreme sirove ribe u Splitu i Istri gdje se upoznala s kulinarskim umijećem televizijske kuharske zvijezde Davida Skoke. 

„Djeca nam obožavaju sushi, pa sam ga zbog toga naučila spremati. Naravno, i meni se jako sviđa kombinacija svježe tune, vrhunske riže i različitih začina koje koriste Japanci za pripremu sushija“, kaže nam gospođa Anita predstavljajući tri vrste tradicionalnog sushija: slikoviti nigiri, kultni hosomaki – koji se nalazi na logotipu „Tuna, Sushi & Wine festivala“ – te uramaki koji izgleda šareno poput slasnog kolačića. 

Sve što se gostima nudi u „Pjatu“ zaista je pjat najbolje domaće kuhinje: hrana se nabavlja na peškariji, pijaci, najboljim zadarskim mesnicama i jednim dijelom iz obiteljskog vrta u Sukošanu gdje živi obitelj Mialić. Drugim riječima, na blitvi, zelju ili bilo čemu drugom u „Pjatu“ kemije nema niti u tragovima. Nema je ni na raskošnoj vinskoj karti koja u „Pjatu“ nudi sve najbolje što postoji u zadarskoj regiji i Hrvatskoj.  

„Pokušavamo biti drukčiji i prepoznati kao kvalitetna konoba s najboljom mogućom domaćom spizom i pristupačnim cijenama“, ističe Leo Mialić ugostiteljsku usmjerenost „Pjata“ koji marende s predjelom i desertom nudi za 60 kuna.

Krem juha, potom pašticada, gulaš, veprovina, teleća jetrica ili naravni, jota, gavuni, trlje, palamida, salata od hobotnice, manule – već prema onomu što se dnevno zatekne na peškariji, pijaci ili u mesnici – sprema se i nudi svježe te uz desert, recimo štrudel od jabuka i suhih grožđica, čini spomenuti slijed od 60 kuna. 

Dio ponude vezan uz hranu s tjesteninama u „Pjatu“ također spremaju sami. Raviole, pašte, njoke – sve je domaće i proizvedeno u „Pjatu“, baš kao i svi deserti iz dnevne ponude. Domaći su i povrtni maneštruni, brudeti, bakalar i rižoti; nađe se i pohani morski pas sa šufiganim zeljem, razna divljač, šnicli u umaku s pireom, ali i tradicionalna gregada spremljena na starinski koja šarmira već na prvi pogled.  
 
„Ubacimo u gregadu i pokojeg raka ili škampe, a posebno je lijepo što ga poslužujemo u tečicama. Našim sezonskim gostima se jako sviđa“, s ponosom zaključuje Mialić. 
Bistro „Pjat“ do 1. ožujka radi po zimskom radnom vremenu: od ponedjeljka do četvrtka do 17 sati, petkom i subotom do 23 sata, dok nedjeljom ne radi. 

Sushi s vrhunskim sastojcima

Kako su svi sastojci za tradicionalni japanski sushi, izuzev domaće tune, originalne japanske proizvodnje, mogu se nabaviti jedino u specijaliziranim japanskim dućanima koji u Hrvatskoj postoje u Zagrebu. Riža je vrhunske i nemjerljive kvalitete, kao i sve ostalo što čini tradicionalni sushi.     

Najbolja konoba u Zadru

Bistro „Pjat“ u prosincu 2015. godine dobio je od gradonačelnika Grada Zadra Božidara Kalmete „Nasmiješeno sunce“ u kategoriji najbolje konobe. Po općoj procjeni, nagrada je došla u prave ruke. 

„Naš ugostiteljski koncept najbliži je ideji tradicionalne dalmatinske konobe. Ona je osnovna ugostiteljske jedinica ovih krajeva, ali je, na žalost, zaboravljena u svojim tradicionalnim osnovama ili je potpuno promašena. Mi se u svakom pogledu trudimo biti prava dalmatinska konoba, zato sam najsretniji kada gost iz Pjata izađe sretan“, ističe Mialić.
 


Reci što misliš!