Debljate li se od svog posla?
Što vas deblja na poslu?
Sjedite cijeli dan, pod stresom ćete zgrabiti čokoladu, ne stignete jesti pa pregladnite ili su, pak, uredske proslave postale prečeste. Kako doskočiti izazovima koji su itekako krivi za nesretne kilograme viška
Debljate li se od svog posla? Vjerojatno, tvrdi novo istraživanje stranice CareerBuilder.com. Njihova je anketa pokazala i koja su zanimanja vezana za debljanje (najviše se debljaju na poslu odvjetnici i, začudo, liječnici), ali i istaknula koji su čimbenici najveći krivci za vaše kilograme viška.
Stručnjaci ipak kažu da postoji mnogo trikova koje možete koristiti u
borbi protiv debljanja na radnom mjestu, pa čak i iskoristiti svoje
vrijeme u uredu kao priliku za promicanje dobrog zdravlja. Evo, sedam ključnih čimbenika i savjeta kako doskočiti izazovima.
1. Sjedenje
Prema rezultatima ankete stranice CareerBuilder.com, 54 posto
radnika udebljali su se na poslu jednostavno zato jer sjede za radnim
stolom cijeli dan. No, stručnjaci kažu i da se tomu može doskočiti.
Najjednostavnija stvar je da dignete stražnjicu, piše Huffington Post
koji preporučuje brzu petominutnu pauzu svakih sat vremena - ali ne kao
pauzu za kavu, a pogotovo ne za cigaretu. Pokušajte prošetati nekoliko
katova ili prošećite brzim hodom po parkingu. Osim što cjelodnevnim
sjedenjem nećete sagorjeti puno kalorija, osjećat ćete se iscrpljeno i
umorno pa ćete češće posegnuti za nezdravim slasticama.
2. Jedenje pod stresom
37 posto ispitanika izjavilo je da je hrana koju konzumiraju zbog stresa
glavni uzrok debljanja. Pokušajte stres držati pod kontrolom. Osjetite
li da su se promijenile okolnosti i da ste pod stresom sporo i duboko
udahnite pet puta. Važno je i da u ured donosite zdrave grickalice
(voće, povrće, orašaste plodove) budući da pod stresom svi trebamo
utjehu u hrani. Neka vaša barem bude zdrava.
3. Restoranska hrana
Ak na poslu redovito ručate u restoranu ili menzi, onda je ključno da odaberete zdravije
opcije, kao što su ribe na žaru, piletina ili salata, objašnjava
Bethany Thayer, glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics .
Thayer zagovara da se, kad je riječ o jelu, pridržavate pravila 80/20.
'Ako 80 posto vremena redovito vježbate i jedete zdravo, onda si možete
dopustiti 20 posto vremena u restoranima uz kaloričnije obroke.'
4. Preskakanje obroka
19 posto zaposlenika izjavilo je da preskaču obroke zbog vremenskih
ograničenja. Ipak, nije tako teško pojesti jogurt ili salatu, ili
pripremiti ujutro mali sendvič koji ćete gurnuti u torbu. Ključ je u
planiranju unaprijed, tako da u onim ludim danima kada nemate niti
minute za obrok, izbjegnete da se izgladnite i prejedete kasnije.
5. Uredske proslave
Proslave rođendana, rođenja djeteta, vjenčanja jedan su od glavnih
krivaca za 18 posto radnika. Pokušajte s kolegama dogovoriti spajanje
proslava, a ako bi to izazvalo puno uvrijeđenih uvijek možete odabrati
zdravu opciju, primjerice zdjelu voća.
6. Zdjela sa slatkišima
Iako se može činiti kao lijepa gesta, 16 posto radnika kaže da su
slatkiši u uredu za njih prevelika napast. Stručnjaci kažu da biste
možda trebali staklenke i zdjele na vašem stolu napuniti orasima,
bademima ili komadima voća. Druga mogućnost je hidratacija. Uvijek
držite uz sebe bocu vode jer često mislimo da smo gladni iako smo
zapravo žedni.
7. Peciva i kolači koje donose kolege
Lijepa je gesta kad kolega ili šef donesu svježa peciva ili krafne, ali
10 posto ispitanika izjavilo je u anketi da osjećaju pritisak da
pojedu te namirnice. Tu nema čarobnog rješenja. Uzmite malo ili nemojte
uzeti ništa.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
Žanr horor filma posljednjih 10, 15 godina proživljava pravu renesansu, a za to je zaslužan i dobar dio autora iz udaljene nam Australije. Od ''The Babadooka'', preko ''Relica'' i ''Bloody Hell'' pa sve do prošlogodišnje senzacije ''Talk to Me'', ta je zemlja postala legitiman izvor reinvencije ovog, kod publike i dalje jako dragog žanra, a to se dokazuje i s filmom ''Late Night with the Devil'' koji ubacuje neke prilično dobre i svježe ideje kroz dobro 'iscijeđenu' tematiku demonske opsjednutosti.
-
Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, sinoć 25. travnja, otvoren je 37. salon mladih.
-
U Velom Ižu od 3. do 8. travnja u Društveno kulturnom centru „Školj“ na temu mapiranja održan je projekt za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih.
-
Najbolja hrvatska džudašica i dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić osvojila je svoju prvu zlatnu medalju na europskim prvenstvima pobijedivši u zagrebačkoj Areni u finalu kategorije do 70 kg Grkinju Elisavet Teltsidou.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.