Lifestyle

U opatiji također

Međunarodni dan turističkih vodiča i besplatni razgledi gradova

Međunarodni dan turističkih vodiča i besplatni razgledi gradova

Društvo turističkih vodiča Zagreba u povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča u subotu, organizira besplatne razglede grada na koje poziva sve građane Zagreba

Taj dan, važan za sve turističke vodiče diljem svijeta, obilježava se 21. veljače.

Kako je 21. veljače ove godine u utorak, to jest radni dan, Društvo turističkih vodiča Zagreba odlučilo je taj dan proslaviti u subotu, 18. veljače, kada su ljudi manje-više slobodni te im darovati besplatne razglede, ističe predsjednica tog društva Anđelka Vincek.

Razgledi će tog dana biti u 10 i 11 sati, polasci su ispred Turističkog informativnog centra (TIC) na Trgu bana Josipa Jelačića, a prijave nisu potrebne.

"Ove godine svoj ćemo dan obilježiti klasičnim razgledima grada u kojima će vodiči građane provesti Gornjim gradom i Kaptolom, a kao dodatak za sve sudionike ove šetnje dogovorili smo se s dvjema muzejskim institucijama koje su nam izašle ususret i omogućile besplatan ulaz na svoje privremene izložbe", poručuje Vincek.

Zahvaljujući toj suradnji, svi zainteresirani će nakon razgleda moći pogledati izložbe "Orašar - najljepša božićna bajka" u Muzeju za umjetnost i obrt te "Vrijeme giganata: planska industrijalizacija naslijeđe 1947. -1952.", koja je trenutačno u postavu Muzeja grada Zagreba.

Društvo turističkih vodiča Zagreba najstarije je takvo društvo u Hrvatskoj, djeluje od 1973., a danas je u njegovu članstvu 130 vodiča s licencijom.

U povodu svojeg dana te problema s kojima se susreću u poslu i potrebe definiranja budućeg razvoja profesije turističkih vodiča, u srijedu, 15. veljače, predstavnici udruga turističkih vodiča u Hrvatskoj sastat će se s ministrom turizma Garijem Cappellijem.

Osim zagrebačkog društva, Međunarodni dan turističkih vodiča obilježit će i društva iz drugih gradova, neka također besplatnim razgledom za građane, poput onog u Opatiji.

U tom će gradu u subotu, 18. veljače, u 10 i 12 sati vodiči Udruženja turističkih vodiča Liburnije također besplatno voditi građane u razgled s naglaskom na turističkom razvoju i značaju Opatije, a polasci su sa Slatine (autobusno stajalište).

"Želite li čuti što i kako naši turistički vodiči pričaju tisućama stranaca koji posjećuju naše krajeve, iskoristite priliku i krenite s vodičem u besplatni razgled Opatije u subotu, 18. veljače. Možda otkrijete i nešto što još niste znali o svojem gradu", poručuju u pozivnici iz te udruge.


Reci što misliš!