Lifestyle

čari ljubljenja

6 neoborivih zdravstvenih prednosti - ljubljenja!

6 neoborivih zdravstvenih prednosti - ljubljenja!

Ljubljenje ne samo da je zabavno - ono ima cijeli niz blagodati za naš organizam i život uopće

Ljubljenje, žvaljenje, French kiss - kako god ga nazvali, činjenica je da se parovi nakon izvjesnog vremena svoje veze jednostavno prestanu tako ljubiti. Mnogi s kojima smo kratko porazgovarali o toj temi čak se nisu libili reći ni "Fuj, meni je to tako sada odvratno! Uh, nismo odavno. Ma mi smo prestali s tim". 

Dakle - kako veza odmiče ljubljenje postaje sve manje aktualno, koncentrirani smo na neke druge izljeve ljubavi i pažnje, i zato toliko jako griješimo jer ljubljenje ne samo da je zabavno - ono ima cijeli niz blagodati za naš organizam i život uopće.

I zato bi se trebali ljubiti i ljubiti svaki dan! Onako za pravo - s jezikom!

Jer ljubljenje je fantastična kolizija koje se ne morate plašiti čak i ako klasično žvaljenje smatrate isključivo nepotrebnim pretakanjem sline - jer baš zbog toga - vaš organizam treba baš to!

1. Ljubljenje jača imunitet

Iako možda mislite da ćete se sočnim poljupcem zaraziti tuđom slinom, to vam dođe kao ona klasična bitka s virusima kod djece - što ćete biti više izloženi stranim virusima vaš će se imunitet sve više boriti i tako jačati i jačati.

2. Ljubljenje nije samo ljubljenje

Mnogi su se antropolozi bavili temom ljubljenja i došli su do zaključka da ljubljenje definitivno nije samo ljubljenje. Naime, kako su naša usta puna osjetilnih pupoljaka ljubljenjem doslovno možemo sami sebi odgovoriti na pitanje je li osoba s kojom se ljubimo kompatibilna nama ili ne? na taj način ljubljenjem možemo vidjeti odgovaramo li si genetički ili ne jer su usta prepuna živaca s kojima jedan drugome možemo dati do znanja kakvog smo okusa, mirisa i kakva je naša temperatura.

Tu često i leži odgovor jesmo li se s nekim nakon prvog poljupca kliknuli ili ne.

3. Ljubljenjem mršavimo!

O da - i na to utječe jedan običan sočni French kiss. Postoji cijeli niz studija o tom pitanju, a iako se baš ne slažu striktno oko broja kalorija mišljenja su da ćemo u samo jednoj minuti ljubljenja sagorjeti od 2 do 6 kalorija. Možda to zvuči malo, ali ako će dug i sočan poljubac biti tek predigra većim aktivnostima tada će i broj kalorija koje ćemo sagorjeti vrtoglavo narasti.

Uostalom, ako ste prije ljubljenja popili pola čaše vina radi koje vas peče savjesti jer ste na dijeti - ljubite se i te ćete kalorije potrošiti.

4. Ljubljenje učvršćuje naše facijalne mišiće

Rijetko tko razmišlja o vježbama za lice, ali kada žene uđu u godine kada im se one počnu primjećivati na licu malo vježbe ne bi škodilo. Zašto bi se trudili raditi lude grimase pred ogledalom kada umjesto toga možete doslovno zažvaliti svog partnera(icu). Uostalom, i vaš partner stari zar ne?

5. Ljubljenje vas opušta

Znanstvenici se slažu - ljubljenjem se u tijelu oslobađa veće količina oxytocina što je predivna kemijska reakcija koja nas opušta, povećava se i razina endorfina - dobrih hormona, a dokazano je i da razmjena sline povećava razinu dopamina - hormona kojeg bi u ovom slučaju mogli nazvati romantičnim adrenalinom.

6. Ljubljenje je predigra koja održava visoku razinu zaljubljenosti

Posljednji, ali ne i manje važan dokaz jest činjenica da smo se s ljubljenjem zaljubili u osobu koju volimo. Ali nekako s vremenom prestajemo biti za to famozno žvaljenje, osim baš netom prije ili za vrijeme seksa. No ljubljenje je doista predigra koju treba svaka veza, svaki seksualni odnos, čak i kada to idete obaviti na brzaka. Zapravo - možda da koji put umjesto na brzaka tih pet minuta ostavite baš za ljubljenje?

Ljubljenje nije samo zdravo, ljubljenje je uzbudljivo i zbog svega toga nelogično zaboravljeno od strane brojnih dugogodišnjih partnera.

Ispravite pogrešku i već danas opet započnite s ritualom pretakanja sline, žvaljenjem, ljubljenjem, French kissom... Zapravo, nije ni važno kako ga zovemo - poanta je da manje pričamo, a više se ljubimo. Jezicima.


Reci što misliš!