gastronomija
Popisali smo sve jeftinije i dostojne zamjene skupim komadima mesa
Umjesto skupljeg svježeg komada mesa, za gulaš, juhu i složence možete upotrijebiti i neki jeftiniji komad i tako uštediti, a svejedno dobiti sjajan obrok
Jeftina juha
Za goveđu juhu umjesto ramsteka, možemo odabrati nešto jeftiniju juneću koljenicu s kostima koja daje ukusnu juhu, a meso bude lijepo mekano. Za juhu su odlična i ne preskupa rebra. Ukusnu juhu daje i jeftini juneći rep, a ako vam juha ispadne premasna treba pričekati da se ohladi pa višak masnoće ukloniti s površine. Najjeftinija varijanta za juhu su svakako kosti koje daju odličnu juhu i sjajni su za reducirane temeljce koji se dobivaju dugotrajnim kuhanjem na laganoj vatri, piše gastro.hr.
Za gulaše, rižota i sočne umake Za gulaše ili rižota umjesto buta obično se koristi lopatica ili vrat. Tvrde komade mesa omekšajte mariniranjem u senfu ili pak vinu i maslinovom ulju. Ako volite nemasnu mljevenu junetinu i do sada ste mesara molili da vam samelje but, malu uštedu će vam osigurati vratina, pa slijedeći put zamolite mesara da vam dva puta samelje komad junećeg vrata.
Veliki potencijal imaju i jeftina juneća rebra koja, osim za juhu, možemo iskoristiti i za pripremu mesa u sočnom umaku.
Rebra zajedno s kostima natrljajte sa soli i paprom, uvaljajte u brašno i ispecite na tavi s obje strane. Zatim u drugu tavu dodajte nasjeckani luk i protisnuti češnjak, na luk položite rebra i sve prelijte s masnoćom od pečenja mesa zajedno s temeljcem i malo tamnog piva. Kuhajte lagano oko 2 sata uz povremeno potresanje tave. Meso će biti mekano i sočno i samo padati s kostiju.
Što s junećim grudima?
Juneće grudi su zapravo suh i tvrđi komad mesa koji zahtjeva dugotrajno, sporo kuhanje na laganoj vatri. Grudima u komadu možemo odrezati dio koji pripada grudnim kostima, a preostali dio mesa bez kosti amerikanci nazivaju brisket. Odrezani dio prsa može se iskoristiti za juhu, a brisket polagano kuhati za gulaš, chilli con carne ili napraviti sporo pečenu govedinu tzv. pulled beef.
Rolane pečenke od potrbušine
Činjenica je da se kod jeftinijih komada mesa morate malo više potruditi. Primjerice, od prilično povoljne juneće ili teleće potrbušine koja se naziva još i flam, može se dobiti flank steak.
Dobra ideja je od takvog komada mesa pripremiti rolanu pečenku.
Većem komadu flama uklonite vezivno tkivo i masnoće kojeg nemojte
baciti već iskoristite za juhu, a dobiveni komad mesa prerežite
po duljini na pola kako biste dobili veći tanji odrezak. Takav
odrezak možete puniti po želji s povrćem, zarolati i zavezati
špagom i peći u pećnici.
Vezane vijesti
-
Nadamo se da nije baš sve brazilsko - ali prosječni Hrvat godišnje pojede oko 68 kilograma mesa. Najpopularnija je naravno najjeftinija svinjetina, a potom piletina
-
Počinju pripreme za Uskrs, one duhovne, ali i one organizacijske - što i gdje kupiti i koliko potrošiti za blagdanski stol?
-
Glad je najpouzdaniji znak da vaš metabolizam radi, no iako je prirodna, ne bi trebala biti jedini znak da je vrijeme za obrok.
-
Video kanal sa sjajnim idejama, Tasty, donosi četiri recepta za popularne mesne okruglice.
Izdvojeno
-
Europski parlament u srijedu je zatražio strože kažnjavanje nasilja nad ženama i učinkovitiju pomoć žrtvama usvojivši direktivu koja će, smatraju eurozastupnici, biti "prekretnica" u nastojanju da se suzbije takvo nasilje u Europi..
-
-
Žanr horor filma posljednjih 10, 15 godina proživljava pravu renesansu, a za to je zaslužan i dobar dio autora iz udaljene nam Australije. Od ''The Babadooka'', preko ''Relica'' i ''Bloody Hell'' pa sve do prošlogodišnje senzacije ''Talk to Me'', ta je zemlja postala legitiman izvor reinvencije ovog, kod publike i dalje jako dragog žanra, a to se dokazuje i s filmom ''Late Night with the Devil'' koji ubacuje neke prilično dobre i svježe ideje kroz dobro 'iscijeđenu' tematiku demonske opsjednutosti.
-
Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, sinoć 25. travnja, otvoren je 37. salon mladih.
Reci što misliš!