Lifestyle

ona i on

Je li monogamija recept za nesretan život?

Je li monogamija recept za nesretan život?
Thinkstock

Ako je vjerovati nekim istraživanjima, monogamija je savršeni recept za nesretan, neispunjen život. Ne kažemo da im vjerujemo, samo prenosimo njihove rezultate:

Istraživanje kanadskog Sveučilišta Guelph pokazuje da žene s vremenom gube osjećaj strastvene ljubavi i počinju osjećati ljubav suosjećanja.

Drugim riječima, umjesto strasti, s partnerom razvijaju odnos sličniji platonskom. Istraživanje stranice Psychology Today kaže da muškarcima u monogamnim vezama pati seksualni nagon, najčešće zbog povremenih konflikata u vezi. No kad pronađu novu partnericu, nagon se ekspresno vraća.

Monogamija ubija ženine najbolje seksualne godine

Vjerojatno ste već čuli podatak da su muškarci na seksualnom vrhuncu tijekom dvadesetih, a žene tijekom tridesetih i četrdesetih godina.

Žene koje su u tim godinama u monogamnim vezama kažu kako imaju smanjenu želju za seksom, iako znanost potvrđuje da bi ju upravo tad trebale najjače osjećati. 

Varanje nam je prirodno

National Science Foundation kaže da je samo 3 do 5 posto sisavaca monogamno. Istraživanja pokazuju da monogamija između ostalog ovisi i o hormonima, zbog čega je nemoguće da su baš svi ljudi stvoreni za nju.

Neki su jednostavno stvoreni za poliamoriju, kažu istraživanja, zbog čega je apsurdno nametati monogamiju kao pravilo.


Reci što misliš!