Lifestyle

hrvatske željeznice zbunjuju turiste

Britanski portal savjetuje turiste na ljetovanju u Hrvatskoj: Što NE napraviti

Britanski portal savjetuje turiste na ljetovanju u Hrvatskoj: Što NE napraviti
RTL arhiva

Britanski portal Travel Channel u najnovijem članku daje britanskim turistima savjete kako se ponašati u Hrvatskoj, na što treba pripazit pri vožnji ili razgovoru... Ovo su njihovi savjeti, slažete li se s njima?

Ne bojte se autobusa: "Hrvatske željeznice će vas zbuniti"

Za razliku od drugih europskih zemalja, u kojima je prijevoz vlakom najlakši, u Hrvatskoj to nije slučaj. Hrvatske željeznice povezuju mnoge gradove, ali ne i one na jugu. Zato je bolje voziti se autobusom. "Hrvatske željeznice će vas zbuniti", piše Travel Channel.

 "Lokalci često voze ludo i ne poštuju ograničenje brzine, pa treba paziti u prometu"

U Hrvatskoj se lako unajmi auto u rent-a-caru, no gotovo svi su s manualnim mjenjačem. Ne pričajte na mobitel dok vozite, to je izričito zabranjeno u Hrvatskoj. 
Njihovi vozači ponekad agresivno pretiču, pa bolje gledajte na cestu, nego na divan krajolik. "Lokalci često voze ludo i ne poštuju ograničenje brzine, pa treba paziti u prometu", upozorava Travel Channel.

Poštujte njihovu vjeru 

U Hrvatskoj je preko 90 posto katolika i vjera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mjesto ima svog sveca zaštitnika i feštu koju priređuju na njegov dan. 
Obratite pozornost na svetišta, raspela i crkve i prema njima se odnosite s poštovanjem.

Ne spominjite Jugoslaviju i Srbe

Rat koji je počeo 1991. i nakon kojeg je Hrvatska stekla neovisnost još uvijek živi u glavama mnogih stanovnika, a Hrvati se posebno ponose svojim domoljubljem. Tijekom povijesti često su bili pod vladavinom drugih – Mađara, Turaka, Austrijanaca, Talijana i Jugoslavije, no ako Hrvatsku povežete s Jugoslavijom, lako ćete im dići živce. 

Nemojte ih slučajno zvati Jugoslavenima ili uspoređivati sa Srbima, za neke je to još osjetljiva tema.

Pazite gdje idete u toplesu 

Ako želite skinuti gornji dio bikinija, možete to slobodno napraviti na gradskim plažama. Morate biti diskretni na jugu, gdje su konzervativniji. Nikako to nemojte činiti u Vrbniku na Krku i općenito u blizini crkvi.

Pazite na mine 

Pazite na korak ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti, posebno u Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji i u zadarskom zaleđu zbog opasnosti od mina.


Reci što misliš!