Ostalo / Intervjui

razgovor s povodom

Hana Matejašić: Kada smo autentični i povezani sa sobom tada nas svi žele slušati

Hana Matejašić: Kada smo autentični i povezani sa sobom tada nas svi žele slušati

Imate li strah od javnog nastupa? Znoje li vam se dlanovi, teško dišete, ne možete funkcionirati? Razgovarali smo s Hanom Matejašić, psihologinjom koja će u Zadru održati radionicu "Budi masterchef javnog nastupa"

Možete li nam ukratko predstaviti radioncu koju ćete održati u Zadru 6. i 7. svibnja?

Radionica javnog nastupa je nastala kao spoj glumačkih tehnika i metoda tjelesno-orijentirane integratvine terapije. Cilj je da svatko pomoću ovih metoda oslobodi autentičnog govornika u sebi. Obično volimo drugima reći „ Ma, samo budi svoj“. A upravo to je nekada teško, osobito ako imamo tremu i držimo govor koji nam je jako važan.

Potražite radionicu i na facebooku!

Na radionici se povezujemo sa sobom, svojim tijelom, emocijama, umom i povezujemo ih u cijelinu. Često sve te elemente razdvajamo, a pravi je blagoslov kada ih povežemo u cjelinu. I upravo to publika nesvjesno osjeti i vjeruje nam, kada svi elementi djeluju kao jedno.

Na radionici se posvećujemo i glumačkim metodama pomoću kojih možemo oživiti emocije u nama po našoj volji. One osobite mogu biti korisne kada smo u totalno suprotnoj emociji od one koje bi trebali biti prilikom našeg javnog nastupa. Primjerice, morate održati govor pred svojim radnicima koji je motivirajući, energičan i pozitivan, a vi ste se možda upravo posvađali sa djecom ili supružnikom i dolazite vrlo rastreseni na posao. U takvim situacijama ovakve metode izvlače situaciju.

I ono najvažnije na ovoj radionici - posvećujemo se saboterima javnog nastupa svakog polaznika, pomoću metoda tjelesno-orijentirane terapije, igre, metoda art tehnika polaznici spoznaju upravo koji su njihovi saboteri. Što točno njih sabotira. Zatim polaznik dobiva svoj prostor i radimo na njegovom saboteru. Upravo iz ovog razloga broj polaznika je ograničen. Volim raditi sa manjim grupama, kako bi svatko maksimalno dobio za sebe.

Kao i kod svakog drugog straha, mi na sam strah možemo reagirati – bijegom, borbom ili tako da se smrznemo. U kontekstu javnog nastupa, smrznuti se znači totalno zablokirati, ne možemo se sjetiti teksta; boriti se

Koji su najčešći znakovi da imamo problem s javnim nastupom i na koji način se on manifestira?

Javni nastup je vrlo ranjivo mjesto i obično strahovi i saboteri koje i obično imamo pojačavaju se. Iz iskustva mojih radionica većina ljudi svoje strahove vješto maskira ili kompenzira, ali pod cijenu uvjerljivosti, autentičnosti i živosti na „sceni“. Jer osim tipičnih fizičkih simptoma treme; drhtanje ruku, glasa, znojenje, ubrzano lupanje srca, simptomi treme mogu biti i vrlo brz govor, neprestano njihanje naprijed nazad, nagli pad energije ili pak osjećaj kao da „nas nema“ na sceni.

Sjećam se jedne polaznice koja je zaista sve savršeno „odradila“ u svom javnom nastupu, ali nije uživala u njemu, imala je osjećaj kao da nje nema u tome svemu. Često se i na taj način borimo protiv treme. Ili možda uspješno upravljamo tremom, ali neke dijelove nas potiskujemo i to umanjuje našu ekspresivnost.

Kada zaronimo malo dublje u sabotere javnog nastupa, oni su vrlo individualni  i razni, pa ću dati nekoliko primjera: „ Moram sve savršeno odraditi“, „ Ovo što pričam nikome neće biti zanimljivo“, „ Nitko me neće slušati“, „ Ne smijem pokazati emocije ( bilo kakve)“, „Svi će vidjeti da sam debela“...itd. Dakle, sve ono što si sami namećemo, odjednom okupira veliki dio naše psihe i sprječava nas da zasjamo na sceni.

Obično kada ih osvjestimo i metodama tjelesno-orijentirane terapije poradimo na njima dogodi se oslobađanje autentičnog govornika u svima nama. A kada smo autentični i povezani sa sobom tada nas publika želi slušati, imamo njihovu potpunu pažnju.

Kome je radionica namijenjena?

Iako se radionica zove „Radionica javnog nastupa“ ona je zapravo puno više od toga. Na njoj učimo zapravo kako bolje izraziti sebe, prenijeti bilo kojoj publici ono što je u nama. Tako da je radionica namijenjena zapravo svima, od menadžera, PR-ovaca, umjetnika, storytellera, psihoterapuetima itd.

Moje radionice su prošli i oni koji imaju velikih problema s tremom, kao i oni koji žele postati emocionalno ekspresivniji, autentičniji, povezaniji sami sa sobom.

Koji su najefikasniji načini kojim možemo doskočiti ovom problemu?

Ovo prilikom dati ću 2 savjeta kada vas uhvati trema i osjetite da ona počinje vladati vama, a ne vi njom.

S.o.s za tremu uoči nastupa je uzemljavanje i sabiranje.

Uzemljavanje je vježba u kojoj se povezujemo sa tlom pod našim nogama. Često možete čuti „odsjekle su mi se noge od straha“ i zapravo to nam se i događa tijekom veće treme. U tom trenutku možete osjetiti tlo na kojem stojite, ali zaista osjetiti tlo i stopala, lagano saviti koljena i osjetiti kako nas tlo drži. Zatim vizualiziratje, ali i osjećajte kako vam korijenje izlazi iz stopala i ulazi duboko u zemlju. Nakon te vježbe osjećati čete se uzemljeno, upravo kako i naziv kaže.

Druga vježba je sabiranje. Sabrat – znači povezati se sa svojih 5 osjetila (vid, dodir, njuh, okus, sluh). To činimo na način da usitinu pogledamo oko sebe što vidimo i tako da ne dajemo nikakv sud tome što vidimo, zatim na isti način što čujemo, pa što njušimo, kakav okus u ustima imamo i na kraju aktiviramo osjetilo dodira. Ova vježba nas vraća u sadašnji trenutak, a tada ne brinemo što će biti i ne prisjećamo se što je bilo. Nakon ove vježbe osjećamo nevjerojatnu smirenost.

Kako se prijaviti na radionicu?

Na radionicu se možete prijaviti putem e-maila: radionica.javnog.nastupa@gmail.com ili me nazvati na 091 425 3972. Čitatelji se mogu slobodno javiti i za više informacija o radionici.

O voditeljici:

HANA MATEJAŠIĆ, dipl. psiholog i tjelesno-orijentirani terapeut, završila je psihologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Svoje školovanje iz psihologije je nastavila na četverogodišnjoj edukaciji za tjelesno-orijentiranog terapeuta pri Centru za integrativni razvoj (CIR). U CIR-u je između ostaloga stekla i znanje iz plesa 5 ritmova, core energetike i obiteljskih konstalacija.

Danas vodi i individualne terapije i grupne radionice.Iza sebe ima preko nekoliko radionica javnog nastupa. Pohađala je školu glume "Kubus" u Zagrebu, te New Actors Workshop u New Yorku i mnogobrojne druge glumačke radionice temeljene na metodi M.Čehova i Stanislavskog.

Danas glumi u glumačkoj skupini "Točka na i". U Nizozemskoj i Mađarskoj je pohađala radionice "Common Sense", temeljene na art psihoterapiji i igri, a i prošle godine je također prošla i izazovan "Basic Synergy Training". Također ima nekoliko godina iskustva rada u tvrtki kao organizacijski psiholog u Odjelu ljudskih potencijala.

 

 

 


Reci što misliš!