Ostalo / Kolumne

SEdmi pečat

Jack Reacher - Never Go Back: Na putu prema dolje

Jack Reacher - Never Go Back: Na putu prema dolje

Baš nemamo sreće. Prije par mjeseci na radost mnogih filmofila u kino dvorane nam se vratio superšpijun Bourne, no rezultat tog grandioznog povratka je bio tek, khmm... ćorak.

Poučen tim iskustvom, nisam se pretjerano veselio novom (posljednjem?), drugom nastavku novopokrenutog serijala o 'bad ass', ex-bojniku/ vojnom policajcu/ istražitelju/ lutalici, Jacku Reacheru.

Ipak, Tom Cruise (voljeli ga vi ili ne) ima karizmu, volju i snagu da uvjerljivo dočara arhetip mačo junačine, pa sam stoga mu ipak odlučio pokloniti svoje vrijeme i volju. Pogreška?

Nakon uspješnog razbijanja krijumčarskog lanca, Jack Reacher (T. Cruise) je odlučio 'odlutati' do Virdžinije kako bi konačno upoznao bojnicu Susan Turner (C. Smulders), saveznicu u njegovim križarsko/osvetničkim misijama spašavanja nedužnih. No, tek što se vratio u svoje nekadašnje vojno sjedište, Reacher doznaje kako se Susan nalazi u pritvoru i kako je optužena za špijunažu...

To vam je valjda dovoljno za navući sline na usta ili... ne? No, ako vas veseli, reći ću vam odmah i kako Reacher sazna da ima kćer, kako ga prate opasni plaćenici koji žele ukloniti Turnericu, a potom i njega i njegovu novootkrivenu kćer, itd., itd., bla-bla, bla-bla... Loše?

Jack Reacher: Never Go Back (2016)

Režija: Edward Zwick

Uloge: Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge, Danika Yarosh, Patrick Heusinger, Holt McCallany, Robert Knepper...

Žanr: Akcija, kriminalistički, triler

Trajanje: 118 min.

Ako ćemo računati uključene u ovaj projekt, 60 milijuna 'šuški' budžeta i prilično dobro prihvaćeni prvi nastavak, da, ovaj je jaaako loš. Laički rečeno, ovo izgleda kao visokobudžetna dvosatna, loša epizoda serijala tipa ''NCIS: Los Angeles''. Jel' ovo trebalo našem sirotom Cruiseu? Baš i ne.

Kad je te sretne 2012. Tom Cruise na gotovo impresivan način upoznao filmoljupce s popularnim knjiškim (anti)junakom Jackom Reacherom, svi su trljali ruke od zadovoljstva. Producenti su svoj skromni (također 60-milijunski) budžet gotovo učetverostručili, publika je pronašla novo mačo junačinu, a Cruise rezervnu franšizu (u studenom ove godine će biti objavljena već 21 (!) knjiga o Reacheru) ukoliko gledateljima avanture Ethana Hunta (šifra: ''Mission: Impossible'') postanu zamorne. Svi sretni, zar ne?

Paaaa... bilo bi to i dalje krasno i lijepo da se s ovim nastavkom nisu uočile najveće mane te idilične priče. Da, baš ova posljednja riječ je najveća mana, priča. Kad imaš film koji se zove ''Mission: Impossible'' onda nemaš što zamjeriti na kojekakvim nerealnim prizorima akrobacija i plitkoj 'štoriji', al' kad takve budalaštine pokušaš progurati kroz nekakav realizam, e onda sva vražja kola krenu nizbrdo. Prvo što zapazite su žanrovski klišeji, nakon kojih slijedi patetika, pa klišeji i novi klišeji. 

Shvaćate što želim reći? Sve smo ovo već vidjeli !!!

Za vraga našem Cruiseu sav taj fizički napor (op.a. i dalje sprinta kao mladić) i angažman redatelja Edwarda Zwicka (radili su zajedno na uspješnom kino hitu ''The Last Samurai'') kad je sve ostalo plitko i jadno. Negativci su iskarikirani do bola (glavni 'killer' je sociopat koji ljude tamani kao komarce), a njihovi motivi prežvakani i ispljunuti već tisuću filmskih puta.

Određene akcijske scene su lijepo snimljene al' također toliko puta već viđene, a tučnjava glavnih rivala je tako traljavo i nerealno izvedena (mislim, dal' biste se vi dignuli s poda nakon 5 sekundi i nastavili se tobože grogi mlatiti, a prije toga ste pali na kičmu s nekih 4-5 metara visine?) da molite Boga da što prije završi. Flertanje između Reachera i Turnerice? Naporno i naivno. Otac-kći odnos? Popraćeno patetičnom orkestracijom i umjetnim suzama.

Jbg., Cruise (ne mogu se oteti dojmu da je ovdje izbotoksiran kao da su ga izbole stotine bijesnih pčela) nije imao sreće s ovim. Ukoliko ga spasi zarada, možda Reachera ponovno ugledamo, no ovog trenutka ne mogu reći kako bi mi bilo žao da se to na kraju i ne desi.

Kako stvari stoje, ova godina se pokazala poprilično lošom za povratak nekih zanimljivih mačo junačina, a dal' ćemo ih skoro ponovno ugledati ili je vrijeme za neke nove, saznati ćemo na vrijeme. Jack Reacher je pao, živio Ethan Hunt!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.