Ostalo / Kolumne

Ljubičasta minuta

Urbana kultura na rubu ponora

Urbana kultura na rubu ponora

Leteći odred slavi dvadeset godina svirke. Leteći odred večeras ne svira. Razlog? Buka!! Barem tako tvrdi Uprava za sanitarnu inspekciju pri Ministarstvu zdravlja, koja je prije tjedan dana zatvorila kultni zagrebački koncertni prostor do daljnjega, odnosno tzv. Veliki pogon Tvornice kulture, pa su svi dogovoreni programi, kao i obljetnički koncert Letećeg odreda, odgođeni.

Što reći, koju posluku porati?

Kome?

Festival novog cirkusa u Tvornici

Nakon Kulušića i Lapidarija, Zagreb opet gubi. Ako jedan od klubova s najjačim programom u regiji ima problema s dozvolom, onda što možemo očekivati u gradovima koji su još ''osjetljiviji'' na buku koju stvara divlja, pijana, nadrogirana mladež i svi oni koji se tako osjećaju?

Bila je to Tvornica (prisiljena sam koristiti perfekt) koja je svoju ''proizvodnju'' plasirala na zadovoljstvo svih konzumenata. U njoj se iskazalo bezbroj ''radnika'', koji su se izmjenjivali kao na pokretnoj traci, domaći, strani, crni i bijeli, punkeri, rokeri, metalci, svima je Tvornica pružila krov i dobre zvučnike. Ali gle čuda, proizvodnja je preglasna.

Urbano središte zatvara svoja vrata zbog stanara koji ne dozvoljavaju da se razina buke još jednom izmjeri u njihovim dnevnim sobama.

Zatvara se još jedan klub koji svojim posjetiteljima nije predstavljao Dare Bubamare, Cice Mice i druge silikonske pice, nego imena kao što su Patti Smith, Walkabouts, David Byrne, John Cale, In flames, Partibrejkers, Human Laegue, Apocalyptica, Dropkick Murphys...

Urbana kultura još jednom nalazi se na rubu ponora, a kako pjevaju naši Postolari, danas smo korak naprijed. Promatramo li situaciju u Zadru, ta će nam rečenica biti još jasnija. Godine nebrige o autonomnim i alternativnim kulturama mladih duboko su urezane u politiku grada Zadra. Više mi se i gadi govoriti alternativa, kada je i sama alternativa u posljednjih desetak godina opako zagazila u mainstream.

Možemo njurgati, žaliti se, imati tisuću neostvarenih ideja i projekata, usidreni smo.

A jedan veliki brod, Tvornica kulture, upravo nam se pridružila u luci.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.