Ostalo / Kolumne

Crno-bijeli svijet u boji

Zašto je žena u teškom PMS-u opasnija od Keruma za volanom? ZATO!

Zašto je žena u teškom PMS-u opasnija od Keruma za volanom? ZATO!

Ako ste žena, velika je vjerojatnost da ćete do kraja čitanja ovog teksta promijeniti par puta raspoloženje. Zašto? To nitko ne zna. Ako ste žena, ako vam je dan loš, ako vam se ništa ne da, ako ste jednostavno ljuti bez razloga i ne želite da vas itko išta pita, samo spomenite ženske probleme.

Vidjet ćete, odmah nastane tišina i nitko vam se od straha ne obraća uopće. A kakvi su to točno ženski problemi? Da vam ja sad to objašnjavam, ne bi bilo zanimljivo, zar ne? Prilično sam sigurna da je taj termin izmislio kakav nadobudan muškarac koji je želio u jedan jedini koš strpati cijelu ženinu psihu. Grdno se prevario i taj i još mnogi misleći kako to žene ipak neće okrenuti u svoju korist.

Bilo bi licemjerno reći kako i ja nekad ne pribjegavam takvom odgovoru samo da me se pusti na miri. I dalje ne znate što su to ženski problemi? Ne brinite, nisu to samo „oni dani u mjesecu", mi smo ipak malo kompleksnija bića. Međutim, dođe vam da se zapitate. Zašto je žena u teškom PMS-u opasnija od Keruma za volanom? ZATO! I nema daljnje rasprave.

Žene su, hm, žene su vam (ponekad) čudna bića. Kako inače objasniti tu sposobnost da u vrlo kratkom vremenu pojedu cijelu čokoladu, pola tegle Nutelle, dvije velike vrećice čipsa i zaspu snom pravednika? Doduše, sutra će možda cijeli dan piti samo sok od ananasa, ali koga briga. Nemojte si dozvoljavati taj luksuz izgovaranjem potpunih neistina o tome kako vaša cura nije takva i kako se vi potpuno razumijete. Samo žena može razumjeti drugu ženu u potpunosti. Zato su žene tek u ženskom društvu prave žene.

Nemojte se dati zavarati. Pokušate li svoju polovicu naivno priupitati što to ona može reći Ani, a vama ne može, ne očekujte suvisao dogovor. „Ana je žensko", to je jedino što ćete dobiti. Ako ste kao i ja alergični na to da vam se nabija na nos kako ste žena i kako vam je kao takvoj prirodan ambijent jedino kuhinja, a s druge strane samo nonšalantno frknete nosom s obaveznim komentarom kako su to muška posla i ja se tamo neću petljati, čestitam.

Vi ste pravo žensko, uvijek spremno na odgovor koji je ponekad samo vama jasan. Jer je svaka žena ustvari podvojena ličnost. Hoćemo li početi od mitske borbe između kućanstva i djece i karijere? Ma sve je već rečeno. Nitko vas ne može razumjeti bolje od prijateljice? Oslonite se na prijateljice. Samo će one bez pogovora slušati o kauču koji nije stigao, birati s vama jastuke i dva sata raspravljati o bojama zidova za spavaću sobu. Isto tako, ta ista prijateljica će shvatiti kad u istoj rečenici spominjete pilates, grudnjak, zavjese i škljocava koljena. To su bitne stvari, molim lijepo.

Drage žene, učinite si uslugu. Jednostavno ne računajte na Njega ako traje kakvo prvenstvo u nekom od sportova. Bavite se sobom, idite s prijateljicama prognanim iz kuće zbog istog razloga do grada, zatvorite se u sobu i spavajte, čuvajte živce svakako. Nemojte činiti početničke greške kojih se ja nikako ne mogu otarasiti. Ne gledajte s njima sport. Ne komentirajte kako je onaj što igra skroz lijevo (dugo mi je trebalo da počnem upotrebljavati izraz lijevo krilo, jer bi mi svaki put kao asocijacija iskakala kakva sakata kokoš samo s lijevim krilom), ful zgodan, ali ima krive noge.

Nemojte izjavljivati da navijate za Brazilce jer su to pravi muškarci, a ne ovi naši šonjavi primjerci. Ne kružite pogledom po dvorani dok se igra kakvo finale i nikako mu ne pokušavajte skrenuti pažnju na vašu frendicu koju ste upravo vidjeli na drugom kraju pa bi bilo pristojno da se i on javi. Jednostavno nije vrijedno toga, nije pravedna borba i iz tog meča ne možete izaći kao pobjednik.

Neke stvari dijelite samo s prijateljicama. I ne očekujte od Njega da razumije. Samo će žena razumjeti ženu kad u 8 navečer traži čiste i cijele najlonke jer ona, nekim čudnim čudom, kad su već zatvoreni svi dućani, traži cijeli par najlonki za večeru vani. Zakon vjerojatnosti kaže da ih baš tada neće naći.

Slijedi scena čekanja u portunu uz nervozno cupkanje u rozim papučama dok frendica manijakalno vozi s drugog kraja grada sa spasonosnim najlonkama u rukama. To su ženska prijateljstva. Ona u kojima žena može biti žena bez obzira na sve. I nitko joj to neće zamjeriti. Zašto? ZATO!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.