Ostalo / Kolumne

socijalizacija

Striptiz

Striptiz

Ne sjećam kad se zadnji put toliko bure i dušebrižnika podiglo na noge oko jednog izlaska kao što je to bio slučaj s muškim striptizom u Zadru.

Osim što je samo po sebi skandalozno da se muškarci skidaju (doduše kad vidite odjeću u kojoj su obučeni nije ni čudo) još skandaloznije je da su to došle gledati žene.

Zamislite, žene su došle gledati nabildane i depilirane Slovence, sramotno. Sramotno je u glavama većine, što se mene tiče i nije. Nikad se sramotnim nije proglasio ženski striptiz niti je ikome palo na pamet raditi foto galeriju sastavljenu od napaljenih patnika koji mašu s dvadeset kuna naslonjeni na šipku, sve po uzoru na Hollywood. Ali ipak su u pitanju žene.

Te nesretnice su donijele (nemojte se ljutiti drage žene) glupavu odluku da, kod nas u društvu kakvo je,  izađu vani na oblik zabave kakav je „normalan“ u zapadnom svijetu. 

Dosta je stvari pošlo po krivu. Prvo im se dogodilo to da su izabrale lokal koji sasvim „profesionalno“  dopušta  jednom mediju da takav oblik zabave fotografira. Ovo je totalna pogreška i ja ne znam jesu li žene bile upozorene na to prije nego su platile ulaznicu i preplatile piće.

Ne zaboravimo i dvadeset kuna koje se uguraju u nabrekle muške tangice. Valjda se podrazumijeva da ovakva organizacija uključuje  dobar zaštitarski dio, zabavu i iznad svega privatnost. Ovaj oblik zabave nam je predstavljen sa zapada i kod nas nije prihvaćen kao nešto normalno, ali nije ni nešto bolesno ukoliko je to predstava za mužjake.

Nisu organizatori prihvatili onaj dio koji uključuje privatnost i upravo je ta odluka u želji za efektnom reklamom prouzročila mnoge probleme. Portal koji je to slikao je i objavio foto galeriju što je i očekivano. Njima je pala sjekira u med i naravno da su samim time dobili ono što je najbitnije  - klikove. Dio koji je uslijedio poslije toga mi nije jasan, naime, krenule su žalbe i zahtjevi da se galerija ukloni jer je mnoštvo posjetiteljica nagrabusilo zbog svog izbora zabave. 

Nakon toga se javlja urednik u odgovoru koji te jadne žene optužuje da su se napile, otišle na misu, oprale suđe i da im je onda došlo „iz guzice u glavu“.  Uzimati ulogu moralne vertikale u situaciji u kojoj je vaš clickbaiterski naslov  dobio ono za što je i napisan nema pretjerano smisla.

Mnoge žene su se žalile da su radi cijele situacije imale problema sa svojim nadređenima na poslu, s muževima i slično. Drugi put drage žene dobro razmislite o svom izlasku. Razmislite o tome da ste jadne ipak „drugotne“ i da nije vaša sloboda da radite sa svojim vremenom, tijelom i novcem što vas je volja.

Razmislite da živite u društvu koje će vas razapinjati radi istih stvari  koje radi i suprotni spol, da je vaše da perete suđe nakon mise. Nije nikakva sramota da ste otišle na misu nakon striptiza, jer je odlazak na striptiz nešto sasvim bezazleno, praktički parodija seksualnosti.

Žene koje su se našle u foto galeriji su dobile prestižni status štrace, jer samo krajnje nemoralna ženska će poći u nerazumnom zanosu buljiti u međunožje  nauljenog stripera. Nikome nije palo na pamet da je većina žena tamo došlo baš iz zafrkancije, spremno poziralo fotografu i palilo selfije bez brige za sutra. Jutro poslije je donijelo poslijedice koje su realne.

Onog trenutka kad je javnost  provukla fotografije kroz filter lažne moralnosti, njima je postalo jasno kakvoj javnoj osudi gledaju u lice. Mobitel je preduhitrio jutarnju mučninu, zove kolegica s posla i sva u nevjerici gleda  galeriju i njihove savršeno nasmiješene  face dok u pozadini druga kolegica umire od smijeha u krilu plavkosog  stipera. Muž ne smije u kvartovski kafić od srama, šefovi s posla brinu o javnom mišljenju.

Drugi put malo bolje razmisliti. Koliko god je ovakav oblik zabave neukusan (moje osobno mišljenje) ipak je bezazlen, ali  krute društvene norme  ovakvo nešto pretvaraju u  Sodomu i Gomoru. Teško je povjerovati da bi se žena stvarno napalila na bauštelca i policajca koji plešu poprilično iskarikiranim pokretima, to je ipak show, ništa više. 

Sva želja za malo drugačijom zabavom, proživljavanje fantazija američkog sna, sav glamur, sve je palo u vodu. Možda bi bilo bolje da ste ostale doma i gledale tursku sapunicu, čekajući svog „primitivca“ da se vrati doma nakon izlaska s ekipom. Ja i dalje nisam na čisto tko je u ovoj situaciji primitivac, možda  svi mi koji smo klikanjem na stranicu pomogli da se ovom beznačajnom događaju pripiše tolika bitnost?

Nije mi jasno zašto su partneri nesretnih žena proglašeni primitivcima, zar nismo na kraju svi primitivno reagirali zadirući u njihov privatni prostor? Ovaj susret žena i predrasuda je bio el classico, pokazao je koliko smo uskogrudni, koliko smo daleko od standarda civilizacije od koje uzimamo sve, zabavu, ekonomiju, hranu, kredite.

Drage žene, pa gdje vam je pamet bila, zar ste pomislile da je dovoljno to što smo u EU, što je zapadnjački tip zabave, da umanji činjenicu da živimo tu gdje živimo? Još jedan prikaz koliko je Zapad kolonizirao našu malu državicu bez da je poradio na prilagođavanju svijesti svojim oblicima zabave, življenja.

U međuvremenu drage žene, budite realne, maštajte o ravnopravnoj plaći, poštenom društvenom tretmanu, političkoj jednakosti, okanite se Slovenaca. Eto, ako ovo pročitate, znajte da ima barem jedan „primitivac“ koji vas ne osuđuje za ništa drugo osim neopreza, lijep pozdrav.


Reci što misliš!