Politika

Pojedinci su događaj iskoristili u predizborne svrhe

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Europski je dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Tim povodom u Saboru je po prvi put održan prigodni program premda je Sabor raspušten prije više od mjesec dana. Pojedinci su događaj iskoristili u predizborne svrhe.

Odluku da se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj proglasi spomendanom Sabor je usvojio u lipnju 2011. Tehnički predsjednik Sabora Željko Reiner poručio je da je time Sabor jasno osudilo sve zločine počinjene pod bilo kojim režimom.

Ipak, naglasio je da su nacisti, fašisti i ustaše za svoje zločine odgovarali, za razliku od komunista koji za svoje zločine nikada nisu procesuirani niti kažnjeni. Naglasio je i da Hrvatska godinama kasnila za drugim europskim državama makar i u verbalnoj osudi komunističkih zločina.

"Naime, rezolucija Skupštine Vijeća Europe u potrebi osude zločina počinjenih od strane totalitarnih komunističkih režima donesena je u Strasbourgu 2006. godine. Ona jasno navodi da je uzrok slabe svijesti naroda o tim zločinima to što nije provedena istraga o njima, a krivci nisu kažnjeni. Spominje također da je svijest o povijesti jedan od preduvjeta izbjegavanja sličnih zločina u budućnosti."

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović događaj je iskoristio u predizborne svrhe poručivši u izjavi nakon programa da smo u protekle četiri godine vidjeli proces rehabilitacije jugoslavenskog komunističkog terora.. Na pitanje je li primjetio i rehabilitaciju ustaškog režima, Hasanbegović je odgovorio:

"Ovdje se radi s jedne strane o marginalnim ekscesnim pojavama, dok s druge strane imamo sistemsku rehabilitaciju jugoslavenskog komunizma i kruna toga je slučaj Lex Perković. Zoran Milanović je lakonski neki dan zaključio da je priča o Udbi završena, a ne da nije završena, već je tek počela." Kako bi pridonijeli pomiri unutar hrvatskog naroda važno je da se suočimo s prošlošću, istaknuo je čelnik HDZ-a Andrej Plenković. Poručio je da ideoloških podjela došlo za vrijeme bivše Milanovićeve Vlade.

"To je bilo upravo ukidanje pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad Bleiburškom tragedijom. To je bio onaj ključni trenutak u kojem su se otvorile teme oko kojih je ranije postignut konsenzus. Nakon toga, vidjeli ste da se dogodio ztv. Lex Perković koji je po mom sudu poslao vrlo lošu poruku tadašnje vlasti."

Dok se događaj u Saboru pomalo pretvorio u predizborni skup predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je dva borca protiv totalitarizma, simbolično jednog antifašistu i jednog antikomunistu. U Pazinu je, posthumno odlikovan Ljubomir Drndić, istaknuti antifašista, dok je u Zagrebu odlikovan Nikola Štedul za osobite i višegodišnje zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.