Politika

Turske vlasti se ne izjašnjavaju o svojim planovima

Sporazum EU i Turske kreće u realizaciju

 Sporazum EU i Turske kreće u realizaciju

Danas počinje primjena Sporazuma Europske unije i Turske prema kojem će EU vraćati u Tursku azilante kojima se ne odobri azil.

Turske vlasti se ne izjašnjavaju o svojim planovima pa nije jasno koliko migranata će biti poslano nazad, koliko će biti obrađeno i gdje će biti smješteni.

Do srijede će biti vraćeno iz Grčke u Tursku oko 750 ilegalnih izbjeglica. Samo njih 40 njih avionom odlazi u Njemačku. Istovremeno, Turska užurbano radi na prihvatu migranata.

Kako izvještava Frontex, dva turska broda su u pogonu koja će prevoziti migrante u luku Dikili. Prema sporazumu Europske unije i Turske, svi migranti koji su ilegalno došli u Grčku nakon 20. ožujka vraćaju se danas u Tursku. Sporazum predviđa da za svakog vraćenog migranta iz Europe, Bruxelles ima obvezu preuzeti jednog Sirijca u EU.

Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

"Bit je u tome da pokažemo izbjeglicama iz Sirije da, ako se maknu od krijmčara i ne ugrožavaju svoj život u gumenjaku na Egejskom moru, imat će priliku doći u Europsku uniju, legalno i uz našu pomoć". Organizacije za ljuska prava kao što je Amnesty International upozoravaju: Turska nije sigurno mjesto za izbjeglice. Sporazumu se protive i brojne izbjeglice koji se nalaze u Grčkoj.

"Kome oni žele zatvoriti granicu? Nama Sirijcima? Kod nas je rat. Mi samo želimo da otvorite granice, to je sve."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.