Politika

Nakon mjesec dana tišine državnog vrha

ZDS ploča: Plenković najavljuje zakonsko rješenje, oporba traži uklanjanje

ZDS ploča: Plenković najavljuje zakonsko rješenje, oporba traži uklanjanje
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iz državnog vrha napokon prva reakcija na postavljanje ploče s ustaškim pozdravom u centru Jasenovca početkom studenog

Premijer Andrej Plenković jučer je lakonski zaključio kako je riječ o ‘delikatnom slučaju‘, demantirajući ujedno prozivke o fašizaciji Hrvatske. SDSS i oporba traže hitno postupanje vlasti i uklanjanje ploče, a sve prema odluka Ustavnog suda o zabrani ustaškog pozdrava.
Nakon mjesec dana tišine državnog vrha, pa bure koja se digla u medijima zbog HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom, prvi se oglasio premijer Andrej Plenković. Najavivši ‘‘neke korake u rješavanju problema isticanja simbola totalitarnih sustava‘‘, ne i konkretnu akciju Vlade i MUP-a, Plenković je odbacio tvrdnje o fašizaciji Hrvatske.

Mislim da to nije slučaj. Riječ je o određenim pojavnostima koje nisu trend i za koje bi se mogla takva etiketa prišiti svima nama. Naravno da je delikatno da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu. Naći ćemo institucionalno i zakonsko rješenje, jer u ovom trenutku mehanizma za rješavanje ovog pitanja drugog, koliko je meni poznato, nemamo‘‘.Upitan da pojasni ovu izjavu, danu unatoč pravorijeku Ustavnog suda o zabrani ustaškog pozdrava u slučaju Šimunić, Plenković je danas pitanje prebacio na Grad Zagreb i Račanovu vladu.

Grb udruge koja je postavila spomenik prihvaćen je od službi Grada Zagreba uz privolu Ministarstva uprave 2003. godine. Dakle, to je činjenica. Moramo tražiti zakonski put u koji će biti uključeni svi politički akteri i stručnjaci kako bismo se jasno odredili prema simbolima totalitarnih sustava‘‘. Sporna ploča, ali i reakcija, bili su i tema u Saboru. SDP-ova Sabina Glasovac smatra da je Plenkovićeva reakcija na slučaj bila "vrlo mlaka", a prije tražene stanke SDSS-ov Boris Milošević upozorio da samo osuda nije dovoljna.

Stoga smatramo da nadležna državna tijela trebaju izvršiti nadzore nad statutima udruga koje imaju u svojim grbovima natpise ‘‘za dom spremni‘‘ te nastojati da se takvi natpisi s tih grbova i sa svih spomen ploča uklone‘‘, rekao je Milošević.SDP-ovi Peđa Grbin i Arsen Bauk najavili su na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav zahtjev za prijedlog mjera prema Vladi o uklanjanju sporne ploče. I dok Grbin ističe da je Ustavni sud u svibnju bio jasan o zabrani pozdrava ZDS.

Ne postoji više apsolutno nikakva zapreka da ministar pokrene postupke kojima bi se ti pozdravi odnosno te riječi uklonile. I iz štambilja i sa svih drugih javnih ploča‘‘, rekao je Grbin.Bauk je odbacio prozivke za nečinjenje u mandatu ministra uprave. Ističe kako nije bio ministar 1998. kada je udruga veterana HOS-a registrirana, niti 2002. kada je promijenjen statut. Vladu je pozvao da ukloni ploču.

Skretanje pažnje s ploče u Jasenovcu na registraciju i ostalo samo je odbijanje da se kaže hoće li se to maknuti ili neće. Dakle, tamo definitivno nije mjesto. Ono što je napravio Sanader 2004. neka napravi Plenković 2016. godine‘‘, poručio je Bauk. Ne radi se o kontroverznom pitanju, već, kaže, kukavice su oni koji se ne usude otvoreno osuditi ono što se dogodilo u Jasenovcu.Nakon poziva srbijanskog ministra Vulina Europi da reagira na bujanje fašizma u Hrvatskoj, o svemu se jučer oglasio i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu Hoyt Yee. Rekao je da svjedoči istinskim naporima Zagreba i Beograda u rješavanju spornih pitanja ratnih zločina i ostalih te da ne vidi fašizaciju u Hrvatskoj.
 


Reci što misliš!