Politika

Burno u Saboru

Burna rasprava u Saboru: Oporba napala premijera zbog INA-e i HEP-a

Burna rasprava u Saboru: Oporba napala premijera zbog INA-e i HEP-a
Patrik Macek/PIXSELL

Kao što je i najavljeno, SDP je aktualno prijepodne većinom posvetio postavljanju pitanja premijeru oko najavljenog modela kupovine INA-e novcem od prodaje HEP-a

Od njega se nije moglo čuti puno detalja, osim da ništa nije odlučeno ad hoc i da je to najbolji model.


Šef SDP-a Davor Bernardić pitao je premijera kako misli ispuniti svoje božićno obećanje o kupovini MOL-ovog udjela u INA-i te po kojem modelu. Dobio je odgovor da je vraćanje INA-e u okrilje države dobro za gospodarstvo i od javnog interesa te da nema boljeg modela od prodaje četvrtine HEP-a kako bi se kupila INA.

Na taj način ostvarili bismo više strandarde korporativnog upravljanja ovom dugom strateškom kompanijom koja je danas profitabilna, kvalitetna i koja bi na taj način mogla pomoći da otkupimo MOL-ove dionce u INA-i", govori Plenković. Bernardić kaže da ideja ne drži vodu te da trebaju dvije godine kako bi se prodao HEP.

Nećemo dozvoliti da preko leđa INA-e otimate vrijednost HEP-a i na taj način, ako je riječ o preprodaji INA-e, jer ako preprodavate INA-e onda de facto novcem od HEP-a krpate državni proračun za koji smo još prošle godine upozorili da je prenapuhan", tvrdi šef SDP-a.

"Vidite ovaj dokument ovdje, znate što je ovo? Ovo je proizvod napravljen u vrijeme Vlade Kukuriku koalicije koju su radili Morgan, StanleySberbank i UniCredit. Znate koji je bio predmet ove studije? IPO HEP-a. Toliko o vremenskoj potrebi da se napravi IPO HEP-a", dodao je Plenković. I nezavisni Željko Lacković pitao je što će biti s INA-om te hoće li tko odgovarati za sve što se događalo s njom u posljednjih petnaest godina.

"Gdje je model funkcioniranja pravde države i donošenja odluka i presude za sve one koji su bili upleteni u maverzacije i veleizdaju. Prioritet i broj jedan točka koju morate riješiti prije nego što kažete da ćete nešto otkupiti i po kojoj ćete cijeni to kupovati", izjavio je Lacković.Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)"Tko je i kakvu ulogu imao u procesu privatizacije INA-e to je priča u kojoj ima puno odgovornih. Najmanje odgovornom smatram moju Vladu. Ovo je Vlada koja je tu da rješava probleme", odgovara premijer. Prodati 25 posto HEP-a je kao prodati 25 posto Brijuna ili 25 posto Nacionalnog parka Krka, započeo je svoje pitanje premijeru SDP-ov Gordan Maras, kojeg zanima koliko vrijede MOL-ove dionice, a koliko HEP.

"Koliko vrijedi mađarski udio u INA-i i koliko vrijedi 25 posto dionica HEP-a? Ili, kako je rekao bivši premijer Sanader - Ovo je jedan grosses Spiel", kazao je Gordan Maras.

"Ja sebi vjerujem. Nemam nikakvih, bilo kakvih, ni najminimalnijih insinuacija koje bi se mogle svoditi na ono na što vi insinuirate. Vjerujem kolegicama i kolegama u ovoj Vladi", poručio je premijer Andrej Plenković.

Ja znam da si vi vjerujete. Vjerovao je sebi i Sanader, vjerovao je isto u zastupnike HDZ-a", odgovara Maras. Peđa Grbin pitao je ministra državne imovine Marića podržava li ovakav model otkupa INA-e, pošto je karijeru gradio na kritiziranju privatizacije. Marić ga je podsjetio da je kritizirao prodaju Končara za vrijeme prošle Vlade, ali da ovakav način otkupa dionica INA-e podržava. Grbin ga je podsjetio da nije bilo samo riječi o Končaru nego i o skidanju strateškog statusa brojnim javnim tvrtkama.

Ova Vlada je stara već tri mjeseca, ali to vama nije dosta da onu odluku koju ste popljuvali, popravite. To govori o tome koliko ste vjerodostojni i koliki je kredibilitet svih vas skupa", rekao je Grbin.
 


Reci što misliš!