Politika

Tusk i Orešković za poštivanje Schengena i pomoć Makedoniji

Tusk i Orešković za poštivanje Schengena i pomoć Makedoniji

Tusk: Moramo izbjeći zabludu da postoji neko drugo europsko rješenje osim poštivanja schengenskih pravila

Nema alternative schengenskom režimu u rješavanju migrantske krize, suglasili su se u srijedu u Zagrebu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i hrvatski premijer Tihomir Orešković i obećali veću pomoć Makedoniji, suočenoj s golemim priljevom izbjeglica.

"Bit ću posve jasan, schengenska pravila nemaju alternative, samo poštivanje schengena može biti temelj za sveobuhvatno europsko rješenje", rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare s Oreškovićem.

Tusk je u Zagreb stigao u sklopu turneje po zemljama tzv. balkanske rute, a uoči summita s Turskom i Europskog vijeća u ožujku na kojem bi se trebao donijeti sveobuhvatni europski plan za migracijsku krizu.

Europski čelnici protive se jednostranim ograničenjima na granicama na balkanskoj ruti i traže da se priljev migranata zaustavi u Turskoj i na granici između Turske i Grčke.

Orešković je rekao da "treba podržati schengenska pravila i "maksimalno pomoći Grčkoj na kojoj je najveći teret izbjegličke krize". I treće je potpora Makedoniji kojoj je Hrvatska u pomoć već poslala policijske snage, rekao je Orešković.

Potvrdio da će vlada pokrenuti izmjene zakona kojim bi vojska u slučaju humanitarne potrebe mogla pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica, no nije precizirao kada će to učiniti.

Zbog ograničenja u protoku migranata i izbjeglica koja je prva uvela Austrija, a slijedile druge zemlje balkanske rute, na grčko-makedonskoj granici stanje je kaotično, a više od 20.000 izbjeglica se smrzava i gladuje.

Tusk smatra da je Skopju nužna pomoć u upravljanju krizom koja "testira naše jedinstvo i izaziva napetosti u EU-u i u regiji". 

"EU razumije tešku situaciju vlade u Skopju koju ne smijemo i ne možemo ostaviti samu u ovoj situaciji", istaknuo je. "Moramo mobilizirati članice u rješavanju humanitarne krize u Grčkoj i drugim balkanskim zemljama", dodao je.

Ustrajući na Schengenu, Tusk je ponovio raniji stav Bruxellesa da se migrantska kriza ne može riješiti jednostranim mjerama, nego jačom zaštitom vanjskih granica EU-a, funkcioniranjem sabirnih centara u Grčkoj i raspodjelom migranata i izbjeglica na ostale EU članice.

"Moramo izbjeći zabludu da postoji neko drugo europsko rješenje osim poštivanja schengenskih pravila. Ona neće riješiti krizu, ali bez njih nemamo šanse to rjiešiti", istaknuo je Tusk.

Dodao je i da nema alternative suradnji s Ankarom i da se što prije mora pokrenuti akcijski plan EU-Turska kojim se ta zemlja obvezala smanjiti priljev migranata u Europu u zamjenu za financijsku pomoć i političke ustupke.

Summit EU-Turska održat će se 7. ožujka, a sastanak Europskog vijeća 17. i 18. ožujka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.