Politika

U Novoj godini politička slika Hrvatske bit će jasnija

Počinje slaganje Vlade

 Počinje slaganje Vlade

Protječe 30-dnevni rok za sastav Vlade, rok koji neće probijati- uvjerava čelnik Domoljubne koalicije. U istom periodu očekuje se i definiranje glavnih poteza Vlade. Prema najavama Hrvatska se nalazi pred reformskim škarama, koje bi među prvima trebali osjetiti saborski zastupnici i ministri.

 

U Novoj godini politička slika Hrvatske bit će jasnija. U ponedjeljak počinju razgovori o broju ministarstava, a nakon nekoliko dana trebali bi doznati i imena nosioca resora. Struka i reforme i danas su pojmovi koje čelnik Domoljubne koalicije i vjerojatni prvi potpredsjednik Vlade ili zamjenik premijera Tomislav Karamarko gura u prvi plan. Jedan od prvih najavljenih poteza su rezanje plaća saborskim zastupnicima i ministrima.

"To nisu neke značajne uštede. Ja sam govorio 25-30 posto dužnosnicima i saborskim zastupnicima. To je ušteda negdje 25 milijuna kuna, ali mislim da je i vrijeme da na toj simboličkoj razini pokažemo da moramo svi skupa štedjeti", rekao je Karamarko.

Od ponedjeljka kreće i usuglašavanje ključnih reformskih poteza nove Vlade. Mandatar Tihomir Orešković poručio je da će mu prvi cilj biti podignuti kreditni rejting zemlje i uvjeriti agencije da će se uskoro u Hrvatskoj dogoditi promjene nabolje. Hoće li među promjenama biti i privatizacija zdravstva?

"Krenimo sa zdravstvenim sustavom, svi znate da sam odrastao u Kanadi. Kanadski model je vrlo uspješan model, nije privatni model kao američki model. I tu naš zdravstveni sustav ima mogućnosti za efikasnosti, da gdje možemo smanjimo neke stvari i konsolidarati, a to ne znači da je privatni jedina solucija", rekao je Orešković.

Kanadski model sličan je našem- komentirao je još aktualni ministar zdravstva Siniša Varga uz napomenu da nam drastične promjene nisu potrebne. "Vidjet ćemo što će novi mandatar i nova uprava ministarstva zdravlja poduzimati. Ako se neću slagati s tim kao saborski zastupnik, itekako ću biti glasan", poručio je Varga.

Uglavnom tema dana, tjedna, ali i mjeseca su reforme. Pa što se krije iza te čarobne riječi? Profesor Luka Brkić ističe da ozbiljne, strukturne reforme traže političku moć jer one diraju puno ljudi, interesa. One su teške, dugotrajne, skupe, konfliktne i po definiciji se uglavnom ne izvode nego se o njima raspravlja- nastavlja Brkić.

"Ako se složimo u takvoj definiciji onda je jasno da nitko na čelu Vlade, pa ni dotični gospodin, ne može napraviti ništa ako iza njega ne budu stajala politički definirana vlast s reformskim paketom na kojem je na kraju krajeva MOST dobio toliko iznenađujuće puno mandata", kaže Brkić.

Navodi i kako će se niz poteza koje će povlačiti ova Vlada, ako ih dobro napravi, pokazati tek u mandatu sljedeće Vlade, ili možda čak one iza nje.

"Ova euforija koja se oko svega digla po mom sudu nema utemeljenja. Niti su to mesijanski poslovi, niti je premijer bilo koji, pa i ovaj mandatar mesija, niti nama mesija treba. Treba nam dugotrajan, strpljiv, seriozan, stručan, kompetentan rad na nečemu što se zove definiranje zajednice, kako bi mi to sve mogli i trebali izvesti", navodi Brkić. Uvijek imajući na umu da su to poslovi u kojima se traži efikasnost, ali i pravednost. Ovo je država, ovo je politika države, a ne nikakve korporacije makar ona bila i multinacionalna- zaključuje Brkić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.