Politika

Odgovor na zastupničko pitanje Ingrid Antičević Marinović

Država uložila 2,6 milijardi kuna u projekte u Zadarskoj županiji

Država uložila 2,6 milijardi kuna u projekte u Zadarskoj županiji
Dino Stanin/PIXSELL

Samo za dovršenje luke Gaženice iz proračuna osigurano 533 milijuna kuna

Vlada RH je na ovotjednoj sjednici verificirala odgovor na zastupničko pitanje Ingrid Antičević Marinović. Zastupnicu SDP-a zanimalo je u koje je projekte i koliko sredstava Vlada RH uložila od siječnja 2012. godine na području Zadarske županije.

U opsežnom odgovoru navode se svi projekti i sredstva uložena za projekte ne samo putem svih ministarstava nego i javnih poduzeća i ustanova u državnom vlasništvu. 

Ukupno je od početka 2012. godine do  lipnja ove godine za razne projekte na zadarskom području  uloženo 2 milijarde i 606 milijuna kuna s tim da se određeni iznos odnosno projekti dovršavaju do kraja ove godine, a sredstva su već osigurana.

Najviše proračunskih sredstava na područje Zadarske župaije došlo je s računa Ministarstva prometa i infrastrukture skoro 700 milijuna kuna s tima da je samo za dovršenje luke Gaženice iz proračuna osigurano 533 milijuna kuna. A posebno je još osiguran 55 milijuna kuna za Zračnu luku Zadar, 20 milijuna kuna za rekonstrukciju željezničke pruge Zadar-Knin dok je za ceste izdvojeno 130 milijuna kuna.

Značajna sredstva došla su iz Ministarstva poljoprivrede, ukupno 327 milijuna kuna za razne oblike potpora i investicije koje su koristile tisuće poljoprivrednika.

Od većih zahvata financiranih državnim novcem izdvaja se još financiranje dovršenja Poliklinike u iznosu od 109 milijuna kuna. I Brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata financirane su iz državnog proračuna, kroz protekle tri i pol godine na njihove je račune došlo pola milijuna kuna, a država je dala preko 860 tisuća kuna za razna spomen obilježja među kojima je uređenje Ražovljeve glavice ponad Škabrnje za koju je dosada utrošeno 380 tisuća kuna.

U protekle tri godine iz državnog proračuna stiglo je 3,8 milijuna kuna kojima su isplaćene po tri minimalne plaće za 200 radnika iz devet tvrtki koje su otišle u stečaj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.