Politika

odlazak Brzice

Pala prva ostavka u Plenkovićevoj Vladi

Pala prva ostavka u Plenkovićevoj Vladi
Robert Anic/PIXSELL

Brzica je za pomoćnika ministra obrane imenovan u veljači 2016. godine, u mandatu Josipa Buljevića

Nekoliko dana prije odlaska iz Banskih dvora Milanovićeva Vlada usvojila je dokument Plan obrane RH označen oznakom tajnosti. U MORH-u je samo nekoliko osoba imalo taj dokument, a među njima i Drča. Dokument je ubrzo nestao iz njegova ureda, a Vojno-sigurnosna agencija pokrenula je istragu. Do danas nije poznato što se dogodilo s tim dokumentom.

Prema dostupnim informacijama, to nije jedini dokument koji je nestao iz Drčina ureda. Prema nekim izvorima nestali su i neki dokumenti NATO saveza, ali nižeg ranga. Istraga je pokrenuta u vrijeme mandata ministra Buljevića, a istragu osim VSOA-e obavlja i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Brzica nije imao povjerenja u Drču i smatrao ga je odgovornim za nestanak dokumenata i nepodobnim za rad u sustavu. 

Brzici bi ovo bio drugi odlazak iz vojnog sustava. Naime, kao časnik Oružanih snaga izašao je iz vojske 2008. godine iz nikad javno poznatih razloga. Brzica je jedan od prvih hrvatskih dočasnika koji je 2002. godine završio američku akademiju West Point u generaciji s Irenom Pehardom koja je donedavno bila na čelu Operativno-tehnološkog centra za nadzor telekomunikacija. I Brzica je u SAD-u diplomirao iz područja nacionalne sigurnosti i upravljanja sustava.


Reci što misliš!