Politika

Podržava Tadića, a prezire Jovanovića

Dodik: BiH je teret za Republiku Srpsku

Dodik: BiH je teret za Republiku Srpsku

"Bosna i Hercegovina neće priznati nezavisnost Kosova, jer Republika Srpska neće dozvoliti da to pitanje uopće bude razmatrano", kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Blic.

Tako se Dodik osvrnuo na izjavu kosovskog premijera Thacija da je vrijeme da BiH prizna Kosovo, kazavši kako je "Kosovo izvor dugoročne nestabilnosti na Balkanu i da RS nikad neće priznati njegovu nezavisnost".

"Kosovo je nelegalna i nelegitimna država, koju su umjetno priznale velike moćne sile kako bi kaznile i još jednom ponizile srpski narod. Kao takvo, ono ne može dobiti legitimitet od RS-a. Mada postoje pritisci, posebno od političara iz Sarajeva, da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo, to se neće desiti, jer je RS nezaobilazan faktor u BiH", dodao je Dodik.

Upitan da prokomentira budućnost BiH, Dodik je još jednom pokazao koliko malo vjere ima u opstanak BiH u postojećem modelu. "BiH je veliki teret za RS, jer nas samo mnogo košta, a ništa ne dobivamo zauzvrat osim problema. Jasno je da je BiH zemlja o kojoj nikada nisu odlučivali ljudi u njoj, već stranci, prema kojima je podaništvo ogromno. Zato BiH nikada neće ni naći svoj način egzistiranja", kazao je Dodik.

U intervjuu je kazao kako će na sljedećim izborima otvoreno podržati Tadića i njegov DS te da mu nije mrzak ni Koštunica jer je "dokazani prijatelj RS-a". Znakovito je kazao kako mu je bitno da ima dobre odnose sa svim strankama u Srbiji, istaknuvši kao iznimku jedino LDP Čedomira Jovanovića za koju ne želi da pređe izborni prag.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.