Politika

Mediji to pozdravljaju dok drugi - većinom žene - kritiziraju

Italija uvodi zakon o menstruaciji

Italija uvodi zakon o menstruaciji

Italija bi mogla postati prva zapadna zemlja s aktivnom politikom "menstrualnog odmora" za zaposlene žene, ukoliko to prihvati parlament

Naime, Donji dom talijanskog parlamenta započeo je s raspravom o nacrtu zakona koji bi, kada bude donesen, naredio tvrtkama da odobre tri dana plaćenog odmora ženama koje imaju bolne menstruacije svakog mjeseca.

Dok talijanski mediji s jedne strane pozdravljaju ovaj zakon kao korak prema naprijed jer bi se tim pomoglo zaposlenim ženama koje pate od jakih grčeva tijekom menstruacije, s druge strane naišao je na žestoke kritike pa čak i od strane zaposlenih žena. Neki smatraju kako bi ovaj zakon mogao imati kontraefekt te da će zapravo djelovati protiv žena "kojima je ionako teško da se izbore za poslove u Italiji".

Nadalje, na papiru se čini kako Italija ima zakon o radu koji pogoduje ženama - zakonom je propisano pet mjeseci porodiljnog za vrijeme kojeg majka prima 80 postosvoje plaće, a nakon toga, oba roditelja mogu tražiti dodatnih šest mjeseci dopusta za vrijeme kojih mogu dobiti 30 posto plaće.


Reci što misliš!