Politika

uoči prvog summita

Tillerson će tražiti veća ulaganja od NATO saveznika

Tillerson će tražiti veća ulaganja od NATO saveznika
AP Images

Na svom prvom sastanku NATO-a, američki državni tajnik Rex Tillerson zatražit će od europskih saveznika da više ulažu u obranu

Uoči tog sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja Atlantskog saveza u Bruxellesu, Rex Tillerson bit će u četvrtak u Turskoj, također ključnoj članici NATO-a, kako bi razgovarao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o borbi protiv džihadista u Siriji.

Sastanak NATO-a trebao se prvotno održati 5. i 6. travnja, ali Tillerson je objavio da na njemu neće sudjelovati, spominjući mogući posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga SAD-u.

Trebalo je uvjeriti 27 ostalih zemalja članica NATO-a da pomaknu sastanak za 31. ožujka, kako bi i Tillerson kao ministar zemlje osnivača NATO-a istome mogao prisustvovati.

Glavni cilj je pripremiti summit NATO-a 25. svibnja u Bruxellesu na kojem bi trebao sudjelovati i američki predsjednik. Bit će to Trumpovo prvo putovanje u Europu, gdje će se susresti sa saveznicima kojima je ranije poručio da je Brexit "izvrsna" stvar, a da je NATO "zastario".


Reci što misliš!