Politika

Turska podijeljena tri tjedna prije referenduma, ankete predviđaju tijesnu utrku

Turska podijeljena tri tjedna prije referenduma, ankete predviđaju tijesnu utrku
AP Images

Manje od tri tjedna prije turskog referenduma o proširenju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, najvećoj promjeni političkog sustava u suvremenoj povijesti te zemlje, ispitivanja javnog mišljenja predviđaju tijesnu utrku

Turci će 16. travnja glasati o ustavnim promjenama koje bi zamijenile njihov parlamentarni sustav predsjedničkim, što je, prema Erdoganovim riječima, potrebna promjena kako bi se izbjegle prošle krhke koalicijske vlade i Turska, suočena s nizom sigurnosnih izazova, dobila na stabilnosti. 
 
Javno dostupne ankete pokazuju da se radi o utrci koja je oštro podijelila zemlju. Erdoganovi lojalisti u referendumu vide prigodu da se učvrsti njegovo mjesto u povijesti kao najvažnijeg čelnika moderne Turske, a oni koji mu nisu skloni strahuju od autokratske vladavine jednog čovjeka.
 
Dva visoka dužnosnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) rekla su za Reuters da je istraživanje koje su naručili početkom ožujka pokazalo da će 52 posto birača glasovati za ustavne promjene, dok ih je mjesec dana ranije bilo 55 do 56 posto. To ih je iznenadilo jer su očekivali da će spor s Europom zadnjih tjedana koristiti Erdoganu .
 
Ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u srijedu, koje je provela vladi bliska agencija ORC između 24. i 27. ožujka, pokazalo je da će 55,4 posto birača podržati ustavne promjene.
 
Suprotno tome, Murat Gezici, čija tvrtka za istraživanje javnog mnijenja Gezici ima tendenciju pokazivati snažniju potporu oporbi, rekao je za Reuters da ni u jednoj od 16 anketa koje je njegova tvrtka provela tijekom zadnjih osam mjeseci ne vode pobornici ustavnih promjena. On zato očekuje pobjedu protivnika promjena s 51 do 53 posto.
 
 


Reci što misliš!