Politika

melania odlučila:

Bijela kuća otvara kinodvoranu za javnost

Bijela kuća otvara kinodvoranu za javnost
AP

Posjetitelji Bijele kuće moći će odsad ući u predsjedničku kinodvoranu gdje je Dwight Eisenhower volio gledati vesterne a Jimmy Carter prikazivao "Sve predsjednikove ljude"

Odluku da otvori privatnu kinodvoranu, koju je dao izgraditi Franklin Delano Roosevelt 1942. na mjestu garderobe, donijela je Melania Trump, predsjednikova supruga.

"Bijela kuća pripada ljudima ove zemlje", objasnila je Prva dama.

"Svi oni koji si uzmu vremena da posjete Bijelu kuću trebali bi imati najširi mogući pristup njezinoj bogatoj povijesti i prekrasnim tradicijama. Nadam se da će naši posjetitelji iskoristiti u punom smislu to novo mjesto".

Među najvećim filmofilima Ovalnog ureda bio je Dwight Eisenhower koji je obožavao vesterne, posebice Garyja Coopera. Richard Nixon volio je crno-bijele mjuzikle poput "Fićfirića sa Sjevera" iz 1942. Jimmy Carter organizirao je dvije do tri projekcije tjedno a za prvi film u svojem mandatu odabrao je "Sve predsjednikove ljude" (1976.), priču o skandalu Watergate koja je natjerala Richarda Nixona na ostavku.

Nekadašnji glumac Ronald Reagan nije bio veliki gledatelj ali je gledao vlastite filmove sa suprugom Nancy prigodom rođendana, po Internet stranici muzeja Bijele kuće.

Republikanac je preuredio dvoranu za projekcije kako bi ondje stalo 51 sjedalo, na više razina.

Ukus Georgea W. Busha naginjao je prema Austinu Powersu ali se nakon ratova koje je pokrenuo u Afganistanu i Iraku okrenuo i ratnim filmovima poput "Pada crnog jastreba" ili "Bili smo vojnici", o ratu u Vijetnamu.

Barack Obama prikazao je "Ubiti pticu rugalicu" obilježavajući 50. obljetnicu filma o rasnim napetostima na jugu SAD-a.

Što se tiče Donalda Trumpa, prvi film koji je pogledao u toj kinodvorani bio je animirani "Potraga za Dorom" iz 2016. Film je prikazan krajem siječnja u trenutku kad su izbijali prosvjedi u SAD-u zbog protuimigracijske uredbe Donalda Trumpa protiv sedam muslimanskih zemalja.

Kinodvorana se nalazi u istočnom krilu Bijele kuće koje obuhvaća i atomsko sklonište iz Drugog svjetskog rata.

Prvi film prikazan u Bijeloj kući bilo je "Rođenje jedne nacije" 1915.


Reci što misliš!