Politika

porijeklom iz sali na dugom otoku

Zvonimir Frka Petešić novi predstojnik ureda premijera Plenkovića

Zvonimir Frka Petešić novi predstojnik ureda premijera Plenkovića
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Pozicija šefa kabineta premijera Andreja Plenkovića, drugo najmoćnije mjesto u Banskim dvorima, koje je prazno od 9. lipnja kada je Davor Božinović preuzeo dužnost ministra unutarnjih poslova, uskoro bi trebao popuniti aktualni veleposlanik Hrvatske u Maroku Zvonimir Frka Petešić.

Prema informacijama Večernjeg lista Petešić će biti imenovan predstojnikom Ureda predsjednika Vlade. To je vrlo moćna pozicija: predstojnik Ureda premijera obvezni je član svih stalnih radnih tijela Vlade, sudjeluje u pripremi i sazivanju užega kabineta, sudjeluje u radu sjednice Vlade, a za svoj rad odgovara samo premijeru. 

Petešićev prethodnik u Banskim dvorima Davor Božinović bio je i ostao jedan od najbližih suradnika ali i savjetnika premijera Andreja Plenkovića. Božinović je kao šef Plenkovićeva kabineta znao sve tajne Banskih dvora, a često je utjecao na kreiranje najvažnijih odluka predsjednika Vlade. Tom analogijom razumno je pretpostaviti da će i Petešić biti član najužeg kruga Plenkovićevih suradnika i time jedan od najmoćnijih ljudi Plenkovićeve administracije.

U Banske dvore Petešić dolazi iz Maroka gdje je od studenog 2013. godine hrvatski veleposlanik. Dakle, veleposlanik je postao u vrijeme kada je šefica hrvatske diplomacije bila Vesna Pusić.

Zvonimir Frka Petešić je 'francuski đak'. U Parizu je pohađao klasičnu gimnaziju, tamo je i diplomirao (geografiju), a glavnom gradu Francuske je i magistrirao (geopolitika).

Autor je više od stotinu geopolitičkih zemljovida o ratu u Hrvatskoj i BiH objavljenih u stručnoj literaturi i francuskim dnevnim listovima i na francuskoj televiziji. Stručni je suradnik, prevoditelj i lektor za brojne francuske turističke vodiče i monografije o Hrvatskoj, kao i za publikacije.

Član je raznih društava; počasni je član udruge 'Nikola Tesla – Genij za budućnost', član je Venecijanskog kluba europskih stručnjaka iz područja komunikacije i javne diplomacije, zatim Nacionalnog povjerenstva za frankofoniju...

Budući šef Plenkovićeva kabineta cijelu profesionalnu karijeru proveo je u diplomatskoj službi. Od 1993. godine radi u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu, a 1996. postaje ataše u veleposlanstvu. 1999. godine postaje treći tajnik u našem veleposlanstvu u Francuskoj a od 2001. do 2005. godine zadužen je za odnose s javnošću i javnu diplomaciju u veleposlanstvu u Parizu.

Od 2005. do 2006. Petešić je bio prvi tajnik u Odjelu za odnose s javnošću i javnu diplomaciju Misije RH pri EU u Bruxellesu, a od 2006. do 2011. bio je voditelj odjela za odnose s javnošću i javnu diplomaciju, glasnogovornik Misije RH pri EU u Bruxellesu za vrijeme pristupnih pregovora. Kasnije postaje voditelj službe za javnu diplomaciju Ministarstva vanjskih i euriopskih poslova.

Zvonimir Frka Petešić rođen je 1969. godine, u obitelji koja potječe iz Sali na Dugom otoku. Oženjen je i otac je dviju kćeri, piše Večernji list.


Reci što misliš!