Sci-Tech

File-by-File patching

Nadogradnje aplikacija za Android bit će lakše i manje

Nadogradnje aplikacija za Android bit će lakše i manje

U srpnju ove godine Google je predstavio novi algoritam, osmišljen kako bi smanjio veličinu nadogradnji aplikacija za Android za 50 posto

Postupak File-by-File patching značajno smanjuje veličinu datoteka s nadogradnjama. U prosjeku za 65 posto, i do 90 posto u nekim slučajevima.

Nazvan bsdiff, delta algoritam analizira razlike između instaliranih komponenti i onih u nadogradnji te vam isporučuje samo ono čega u instalaciji nema.

Sad uvode novi pristup, nazvan File-by-File patching, koji još više smanjuje veličinu datoteka s nadogradnjama. U prosjeku za 65 posto, i do 90 posto u nekim slučajevima.

Kako? Pa, tako što traži i nalazi promjene u nekomprimiranim podacima, oslanjajući se na bsdiff. Prvo dekomprimira stare i nove datoteke, primijeni bsdiff na nekomprimirani sadržaj, i potom komprimira novu datoteku. Dok to radi mora provjeriti je li APK na uređaju u potpunosti sukladan onome u trgovini Play, do zadnjeg bajta.

Tako su, recimo, uspjeli smanjiti nadogradnju za igru Farm Heroes Super Saga za 89 posto, za Google Maps 71 posto, Gmail 59 posto, a Netflix čak 92 posto.

Iako je postupak visoko učinkovit u smanjenju veličine nadogradnji za aplikacije, iz Googlea upozoravaju kako traži više procesorske snage. Za uređaje puštene u prodaju nakon 2015. godine potrajat će nešto dulje od sekunde po megabajtu, ali na starijima bi to moglo biti i znatno dulje.

Zato je postupak zasad ograničen na automatske nadogradnje. Izvorni kod možete potražiti na GitHubu.


Reci što misliš!