Sci-Tech

Biznis

Yahoo prodaje dio kompanije i mijenja ime u Altaba

Yahoo prodaje dio kompanije i mijenja ime u Altaba

Marissa Mayer odlazi s čela Yahooa, dio kompanije kupuje Verizon, a ostatak će se preimenovati u – Altaba

Marissa Mayer obavila je svoj posljednji veliki zadatak za kormilom Yahooa. Nakon što se finalizira prodaja dijela kompanije američkom teleoperateru Verizonu za 4,83 milijarde dolara, Mayerova će otići s pozicije CEO-a, a Yahoo će kao takav prestati postojati. Bitno je napomenuti i da bi još uvijek moglo doći do snižavanja prodajne cijene nakon što Verizon procijeni koliku je financijsku štetu donijelo nedavno otkriveno hakiranje pola milijarde korisnika Yahooa i krađa njihovih podataka. Također, nije nemoguće niti da u potpunosti odustanu od kupnje. 

Nestanak Yahooa započet će ipak, vjerojatno, Verizonovim preuzimanjem poslovanja vezanog uz Internet – oglašavanja, e-maila i medija. Ostatak današnjeg Yahooa, koji drži oko 15% udjela u Alibabi, i 35,5%  u japanskoj podružnici Yahooa, ostat će na životu, ali samo kao investicijska kompanija pod nazivom – Altaba.

Internetski div poznat po svom zvučnom imenu tako će se preobraziti u najobičniji holding imena koje zvuči kao loša šala – a zapravo je, čini se, kombinacija imena Altavista i Alibaba (obje kompanije u kojima Yahoo sada ima vlasnički udio).

I dalje je nepoznato kakva je sudbina branda Yahoo pod novim vlasnikom. Lako je moguće da će e-mail usluge i određene web stranice i dalje nositi to ime, ali to nije sasvim sigurno.

Altaba će u svojoj upravi zadržati tek pet članova sadašnje uprave Yahooa, dok će ostatak članova slijediti Marissu Mayer i u potpunosti napustiti kompaniju. Nagađa se da bi Mayerova ipak mogla pronaći svoje mjesto unutar Verizona nakon akvizicije, ali niti to još uvijek nije potvrđeno.


Reci što misliš!