Sci-Tech

medicina

Hrvatski znanstvenici dio prestižnog međunarodnog projekta „SYSCID“

Hrvatski znanstvenici dio prestižnog međunarodnog projekta „SYSCID“

EU u borbi protiv kroničnih upalnih bolesti – hrvatski znanstvenici dio prestižnog međunarodnog projekta „SYSCID“ vrijednog gotovo 15 milijuna EURA

Međunarodni konzorcij koji čine vodeći europski znanstvenici i elitne znanstvene institucije (između ostalih Cambridge University i Kings College London) te dva mala i srednja poduzeća startao je početkom godine s novim istraživački projektom u okviru programa HORIZON2020 pod nazivom SYSCID - "Systems medicine approach to chronic inflammatory disease“ ("Sustavni pristup liječenju kroničnih upalnih bolesti").

Projekt ima za cilj razvoj personaliziranih metoda za liječenje više upalnih bolesti: upalnih bolesti crijeva, reumatoidnog artritisa te sistemskog lupusa. 

Vijest je na svojim stranicama objavila Europska komisija, koja je ovaj projekt istaknula kao jedan od samo dva odobrena prioritetna (flagship) znanstvena projekta Horizona2020 u biomedicini. http://ec.europa.eu/research/health/index.cfm

Projekt SYSCID dobio je 14,4 milijuna eura za znanstveno istraživanje na razdoblje od pet godina. Akademske institucije i poslovni partneri iz devet europskih zemalja udružit će snage kako bi ostvarili ambiciozne ciljeve projekta, a među europskom znanstvenom elitom su i partneri iz Hrvatske: privatni znanstveni laboratorij Genos i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. sc. Gordana Lauca i prof. dr. sc. Vlatka Zoldoš.


Reci što misliš!