Sci-Tech

Mobiteli

Google Assistant stiže i na većinu drugih Android uređaja

Google Assistant stiže i na većinu drugih Android uređaja
Google promo

Nakon što je Google Assistant prvotno zaživio na Googleovim Pixelima, kratkotrajnu ekskluzivu je imao i LG sa svojim mobitelom G6, no sada će ga dobiti i većina drugih Android uređaja

Google Assistant koji predstavlja napredniju inačicu Google Now servisa premijerno je zaživio prošle godine na Googleovim mobitelima iz Pixel serije. Kratkotrajnu ekskluzivu je imao i LG koji je nedavno tijekom MWC 2017 sajma predstavio svoj novi mobitel, G6.

No, Google je u međuvremenu odlučio kako je vrijeme da Google Assistant stigne i na ostale uređaje s Androidom. Ipak ne treba ga očekivati na previše starim uređajima – tj. onima koje ne pogoni barem Android 6.0 (Marshmallow).

Dodatan preduvjet je i da vaš uređaj ima barem 1,5 GB RAM-a i minimalno zaslon HD rezolucije. Pojedini izvori javljaju kako će za instalaciju Google Assistanta biti potrebno imati i nemodificiranu inačicu Androida, dakle u tom slučaju zaboravite na custom ROM-ove.

Čak i uz ove limite Google Assistanta dobit će zavidan broj korisnika, njih oko 500 milijuna. Naime, prema zadnjim podacima Marshmallow se nalazi na 30,7%, a Nougat na 1,2% aktivnih Android uređaja.

Mogućnost instalacije Google Assistanta na svoje mobilne uređaje najprije će dobiti korisnici iz SAD-a, Australije, Kanade i Velike Britanije, a zatim kroz koji tjedan ili mjesec i korisnici iz ostatka svijeta. Jednom kada stigne i do nas, bit će potrebno koristi jedan od stranih jezika - engleski ili njemački, jer Assistant ne govori hrvatski.


Reci što misliš!