Sci-Tech

Operativni sustavi

Nougat i nakon osam mjeseci dostupnosti još uvijek ima ispod 5% udjela

Nougat i nakon osam mjeseci dostupnosti još uvijek ima ispod 5% udjela

Google je prije osam mjeseci, u kolovozu 2016. godine predstavio najnoviju inačicu Androida – Nougat koji ni nakon osam mjeseci nije uspio zauzeti ni 5% tržišnog udjela, već je jedva dogurao do 4,9%

Google je krajem kolovoza 2016. godine predstavio svoju najnoviju inačicu Android platforme – Android 7.0 koji je još poznatiji kao Android Nougat. No, kako se moglo vidjeti u dosadašnjim mjesečnim izvještajima usvajanje Nougata ide jako sporo – osam mjeseci nakon izdavanja dotična inačica pogoni manje od 5% aktivnih Android uređaja.

Točnije, prema Googleovom izvještaju za travanj – Nougat je do 3. travnja bio instaliran na samo 4,9 % aktivnih Android uređaja, što mobitela, što tableta. Da stvar bude gora, najveći postotak ima inicijalna inačica – 7.0 koja se nalazi na 4,5% uređaja, a novija 7.1 inačica na njih tek 0,4%.

Budući da je Nougat 7.1.2 tek nedavno stigao isti nije dio travanjskog izvještaja, jer prema Googleovim pravilima, u izvještajima se ne prikazuju inačice koje imaju manje od 0,1% korisnika. Najveći broj korisnika ima Android Lollipop, njih 32%, odmah iza njega po broju korisnika je Android Marshmallow s njih 31,2%.

Treće mjesto ljestvice zauzeo je KitKat s 20% korisnika, a četvrto Jelly Bean koji trenutno ima 10,1% korisnika. Peto mjesto ljestvice pripalo je inačicama Gingerbread i Ice Cream Sandwich jer svaka ima po 0,9% korisnika.

Iako su podaci na prvi pogled poražavajući, stvari su ipak krenule na bolje. Naime, Nougat je još prošlog mjeseca imao samo 2,8% korisnika, a ovaj već gotovo 5%.


Reci što misliš!