Sci-Tech

Sigurnost

Google i Facebook žrtve internetskih prevara

Google i Facebook žrtve internetskih prevara
Pixabay

Jedan je prevarant iz Litve uspio prevariti zaposlenike dvaju internetskih divova i ukrasti kompanijama oko 100 milijuna dolara

Prošloga mjeseca američke su vlasti uhitile i optužile za internetsku prevaru 48-godišnjeg državljanina Litve, Evaldasa Rimašauskasa. Tada se pisalo kako je on raznim phishing napadima uspio prevariti zaposlenike dvaju američkih kompanija da mu na račun doznače veće svote novca. Sada se, pak, doznaje da je bila riječ o iznosu od oko 100 milijuna dolara, a da su žrtve prevare bili – ni manje ni više nego Google i Facebook, javalja Bug.

Rimašauskas je navodno uspio krivotvoriti izgled e-mail adresa, pa je zaposlenicima ovih kompanija slao e-mail poruke koje su izgledale kao da dolaze od njihovih stalnih poslovnih partnera iz Azije. Od 2013. do 2015. godine kontinuirano je pokušavao na sve moguće načine zavarati zaposlenike iz računovodstva Googlea i Facebooka, pa je krivotvorio račune, ugovore i dopise kako bi izgledali kao pravi. Na račun tako "potpisanih" ugovora prevareni zaposlenici isplaćivali su novac na račun ovom dovitljivom Litavcu.

Nakon što je prevara otkrivena krivac je zaradio optužnicu, a na sreću po Google i Facebook, većina ovako ukradenog novca je vraćena. Rimašauskas se i dalje nalazi u pritvoru u Litvi, te čeka postupak za izručenje SAD-u.


Reci što misliš!