Sci-Tech

web preglednici

Dosadili su vam Chrome ili Firefox? Isprobajte Brave

Dosadili su vam Chrome ili Firefox? Isprobajte Brave

Većina vas zna za Mozillin web preglednik Firefox, poneki za Operu, ljubitelji Applea kunu se u Safari... No, evo preglednika za koji vjerojatno niste čuli, a kojeg se isplati provjeriti kao alternativu za Chrome.

Tab Search sadrži više predinstaliranih tražilica. Početna je Googleova, ali možete upogoniti DuckDuckGo ako želite više privatnosti, kao i na brzinu pretraživati poznata web odredišta i servise kao što su Amazon, Wikipedia i Twitter. Recimo, utipkate li :a Towels dobit ćete ponudu ručnika na Amazonu.

U kategoriji Tabs možete odabrati koliko ćete tabova postaviti. Otvorite li ih više, dodat ćete novu stranicu u web pregledniku. A možete i na brzinu pregledati sadržaj taba ako zadržite kursor računalnog miša iznad njega.

Vjerojatno ste koristili prozore za anonimno surfanje kako bi se ulogirali u razne korisničke račune, a da se pritom ne morate izlogirati iz svog. U Braveu postoji značajka Session Tabs koja omogućava otvaranje novog web preglednika u tom tabu. Ako ste, recimo, ulogirani u Gmail i prebacite se u novi tab u toj značajki, Gmail u njoj biti neće biti ulogiran u vaš korisnički račun.

Tab Security možete namjestiti tako da uvijek briše podatke o vašem surfanju prilikom zatvaranja. Možete aktvirati ugrađeni alat za upravljanje lozinkama ili uključiti 1Password, Dashlane ili LastPass.

Tab Sync, kao što mu ime kaže, sinkronizira podatke između raznih uređaja koje koristite. Pomoću Plugins moći ćete koristiti Flash Player i Google Widevine DRM.

Tab Shield ponudit će vam mogućnost blokiranja oglasa (početna postavka), omogućavanja oglasa i praćenja ili prikaza oglasa Brave. Treća opcija automatski će blokirati internetske kolačiće (cookies), no možete skinuti tu blokadu. Po početnim postavkama aktivan je ugrađeni HTTPS Everywhere.

Zavirite li na službenu web stranicu preglednika Brave, vidjet ćete kako njegovi tvorci (koje predvodi suosnivač Mozille Brendan Eich) obećavaju brzinu i sigurnost, ponajprije blokiranjem oglasa i praćenja vaših aktivnosti online.  

Blokiranje oglasa, doduše, znači kako uskraćujete dio prihoda web odredištima koja rado posjećujete i čitate, a neka među njima neće vam dozvoliti pristup sadržaju ako ne uklonite blokadu. 

Kako bi riješili taj problem, u Brave je ugrađena mogućnost mikro-plaćanja web odredištima, kao i sustav koji zamjenjuje 'loše oglase' s manje iritantnim Braveovim oglasima.

Brave je softver otvorenog računalnog koda, pa je za njega može programirati dodatke tko god želi, može i zna.  Dostupan je u izdanjima za Windows, Mac i Linux, kao i za mobilne operativne sustave Android i iOS.

Instalacija je jednostavna i brza.  Brave se temelji na operativnom sustavu Chromium, zbog čega je ponešto nalik eb pregledniku Opera. 

Postavke možete otvoriti klikom na izbornik s tri točke u gornjem desnom kutu. Na raspolaganju su  osnovne postavke poput početne stranice i internetske tražilice, kao i nekoliko zgodnih mogućnosti.

U tabu General možete birati između tri načina prikaza trake Bookmarks. Početni postav je Text only (samo tekst), kao i u Appleovom Safariju. Kako bi uštedjeli na prostoru, možete odabrati prikaz samo favicona.

Brave Payments omogućava plaćanje za korištenje web odredišta malo po malo, iz budžeta u rasponu između pet i 20 dolara, čak i ako blokirate oglase. Plaćate kreditnom/debitnom karticom ili bitkoinima temeljem mjesečnih obračuna. 

Dok surfate Brave će prikupljati podatke o web odredištima koje posjećujete i bilježiti koliko vremena provodite na njima. Posjetite li web odredište koje ne želite plaćati, možete isključiti Payments. 

Brave po početnim postavkama blokira oglase, no može ih i zamijeniti vlastitim oglasima koji su anonimni i ne prate vas, a i ne učitavaju se tako dugo kao obični oglasi.  Na bilo kojem web odredištu možete kliknuti sličicu lava u gornjem desnom kutu, uz dugme za smanjivanje prozora. Ovdje možete vidjeti koliko je oglasa Brave blokirao, kao i koliko je veza nadogradio na protokol https.

Kako bi potpuno isključili zaštitu za neko web odredište, prebacite Shields na Down. Poželite li promijeniti pojedinačnu postavku, otvorite Advanced Controls, gdje možete odabrati koji će se oglasi prikazivati, koje će kolačiće blokirati i hoće li Brave inzistirati na vezi s protokolom https.

Na žalost, Brave ne podržava dodatke (add-ons).


Reci što misliš!