Sci-Tech

poštujte pariški sporazum!

Nakon otapanja polarnih Zadar i veći dio hrvatske obale Jadrana ostao bi pod morem

Nakon otapanja polarnih Zadar i veći dio hrvatske obale Jadrana ostao bi pod morem
Reddit

S jučerašnjim danom na snagu je stupio Pariški sporazum kojim su se sve države članice Europske unije obvezale do 2030. smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto kako bi se ublažile posljedice globalnog zatopljenja i zaustavio daljnji rast temperature zraka.

Pariški sporazum potpisalo je 195 zemalja, a Hrvatska je 147. država koja ga je ratificirala.

Unatoč borbama svih država svijeta, naša planeta se topi stalno, i to malo po malo, a mi taj proces samo možemo usporiti.

US Geological Survey tako javlja da bi se razina mora podignula između 66 i 91,5 metara, i to kad bi se sav led na polarnim kapama otopio.

Slika Europe bi se potpuno promijenila, neki od velikih europskih gradova više ne bi postojali, a a ni jedan veliki dio Hrvatske.

Gradovi poput Londona, Amsterdama, Bruxellesa, Stockholma, Istanbula i Venecije više ne bi bili na karti, a u Hrvatskoj bi nestali svi otoci, kao i dobar dio Istre i Dalmacije.

Iako je Lijepa naša ratificirala Pariški sporazum, naša država je mala. Više grozi činjenica da je Donald Trump nedavno odlučio povući SAD iz pariškog klimatskog sporazuma kojim se 195 zemalja dogovorilo da će dati sve od sebe da se izbjegne povećanje temperature Zemljine atmosfere više od dva stupnja Celzija, .

Korisnik Reddita GeoGeek1 napravio je kartu Europe nakon otapanja polarnih kapa. Prilikom njene izrade koristio se podacima objavljenima u National Geographicu,  prenose Vijesti.hr.

Mapa Europe u većoj rezoluciji [2028x1535] by MapPorn

Reci što misliš!