Sci-Tech

Društvene mreže

Facebook nastavlja borbu protiv lažnih vijesti

Facebook nastavlja borbu protiv lažnih vijesti

Društvena mreža prilagođava algoritme koji biraju što će prikazivati u News Feedu, a ova promjena ima za cilj smanjiti količinu spama

Borba protiv lažnih vijesti, clickbaita, pretjeranog senzacionalizma i općenito "spam" objava jedna je od trenutačno glavnih tema kad je riječ o društvenim mrežama. Kako bi se što učinkovitije borili protiv loših objava i fokusirali se na one kvalitetnije, u Facebooku konstanto prilagođavaju algoritme koji odlučuju što će koji korisnik vidjeti u svom News Feedu.

Ovoga puta otkrili su kako postoji određeni, manji postotak (oko 0,1%) korisnika koji putem svojih profila dijele i preko 50 objava na dan, piše Bug. Ovakvo ponašanje tipično je za lažne, spammerske profile, i u velikoj je korelaciji s čestim širenjem nekvalitetnog sadržaja – clickbait članaka, lažnih vijesti, pretjeranog senzacionalizma i ostalih vrsta dezinformiranja.

Iz tog razloga Facebookovi algoritmi će se orijentirati na objave koje dijele takvi korisnici, te će iste manje često prikazivati drugim korisnicima. Postovi koji dolaze s ovakvih računa u najvećoj mjeri su spammerske prirode, bilo da je riječ o botovima ili pravim ljudima koji stoje iza tih profila – pa će ih Facebook početi smatrati manje bitnima, bez obzira na njihov sadržaj.

S druge strane, Njemačka je protekloga tjedna donijela zakon kojim može društvene mreže kažnjavati s iznosima do 50 milijuna eura, u slučaju da ne uklone govor mržnje i terorističku propagandu na vrijeme, u roku od 24 sata od pojave istih. Zakon će u primjenu u listopadu, pa će Facebook, kao i druge društvene mreže, morati osim spama i clickbaita dodatno filtrirati i sve sadržaje koji se mogu smatrati govorom mržnje – za što će samo u Facebooku morati biti zaposleno oko 3.000 novih moderatora. 


Reci što misliš!