Sci-Tech

Demografija

Očekivana životna dob u Britaniji prestala rasti

Očekivana životna dob u Britaniji prestala rasti

Očekivana životna dob u Velikoj Britaniji prestala je rasti nakon više od stotinu godina napretka, objavio je u utorak vodeći stručnjak za demografiju

Do 2010. je očekivana životna dob pri rođenju rasla za jednu godinu u razdoblju od pet godina za žene, te jednu godinu za svake tri i pol godine kod muškaraca.

No od te godine se prosječan rast upola smanjio, a u razdoblju između 2013. i 2015. gotovo da nije postojao, stoji u izvještaju britanskog Instituta za zdravstvo.

Prosječna očekivana životna dob za muškarce rođene 2015. u Britaniji bila je 79,6 godina, a za žene 83,1 godinu. 

Michael Marmot, autor izvješća i profesor javnog zdravstva na University Collegeu u Londonu, ističe da su zaključci te studije povijesno neobični i zabrinjavajući.

"Ono na što smo računali – nezaustavljiv rast očekivane životne dobi i poboljšanja zdravlja – zaustavilo se", rekao je profesor za radio BBC. 

Očekivana životna dob desetljećima je rasla od 1890., s ponekim padovima u razdobljima Prvog i Drugog svjetskog rata. 

Marmot nije utvrdio izravni uzrok pada tog rasta, no smatra kako je "potpuno moguće" da postoji poveznica s mjerama štednje zbog kojih su od 2010. smanjena izdvajanja za zdravstvo, kao i zbog većeg broja slučajeva demencije. 

Istaknuo je kako godišnji rast izdvajanja za britanski javni zdravstveni sustav NHS od 1,1 posto nije dovoljan kako bi se nosio s potrebama sve starije populacije u kojoj demencija raste od 2002. godine. 

Ta je bolest danas vodeći uzrok smrti za žene starije od 80, te muškaraca starijih od 85 godina.


Reci što misliš!