Sci-Tech

Kraj jedne ere

Microsoft Paint će ove jeseni otići u povijest

Microsoft Paint će ove jeseni otići u povijest

Tužna vijest za sve ljubitelje nostalgije i jednostavnog črčkanja po slikama – s jesenskom nadogradnjom Windowsi 10 neće podržavati Paint

Poput bombe je tehnološkim medijima u ponedjeljak odjeknula čak pomalo i nebitna vijest o tome da će Microsoft ove godine ukinuti program koji održava na životu 32 godine, a koji barem zadnjih 10 prema konkurenciji izgleda zastarjelo. Međutim, kako je riječ o megapopularnom i kultnom alatu MS Paint, ljubitelji retro programa i općenito zaljubljenici u tehnologiju ovaj su potez doživjeli vrlo emotivno.

Od jeseni, kada Windowsi 10 diljem svijeta dobiju novu nadogradnju imena Fall Creators Update, Paint će otići u povijest, javlja Bug. Umjesto njega Windowsi će imati samo njegovu unaprijeđenu inačicu, Paint 3D, koja ima daleko više opcija i, kako joj i naziv kaže, omogućava crtanje i u tri dimenzije.

Microsoft Paint je u raznim inačicama prisutan u Windowsima od njihove prve verzije, lansirane 1985. godine, kada se nazivao Paintbrush i radio samo s .bmp datotekama. Tek u Windowsima 98 stigla je podrška za .jpeg format, a evolucija je posljednjih godina značajno usporena. Paint 3D potpuno je drugačiji program, pa ga, iako nosi slično ime, nitko ne smatra pravim nasljednikom slavnog Painta.

Internet su odmah po objavi ove tužne vijesti preplavile "R.I.P. Paint" slike na brzinu načrčkane upravo u ovom programu, kao dostojan oproštaj brojnih korisnika od omiljenog im programa.


Reci što misliš!