Sci-Tech

Softver

Od 2020. ni Adobe neće više podržavati Flash

Od 2020. ni Adobe neće više podržavati Flash

Evolucija web tehnologija i veliki sigurnosni problemi s Flashom natjerali su Adobe da i sam odustane od ove tehnologije

Smrt nekada popularne tehnologije za izradu animacija i internetskih stranica, Flasha, neminovna je i približava se (reći će mnogi, na sreću) velikom brzinom. Chrome i Firefox odavno blokiraju gotovo sav sadržaj izrađen u ovoj tehnologiji, Apple ga nikada nije niti podržavao, a i svi ostali već su se okrenuli naprednijim standardima.

Sada je konačno došlo vrijeme da i Adobe, vlasnik Flasha, prizna kako je s njime gotovo. U suradnji s partnerima, Appleom, Facebookom, Googleom, Microsoftom i Mozillom, dogovorili su kada će Flash i konačno preseliti na onaj svijet. Dogodit će se to krajem 2020. godine, kada će Adobe i službeno prestati nadograđivati i omogućavati preuzimanje Flash Playera.

Svi oni koji imaju igre, web stranice ili bilo koji drugi sadržaj izrađen u Flashu imaju dakle nešto više od dvije godine da ga migriraju na HTML5 ili neku drugu moderniju platformu. Spomenuti Adobeovi partneri svojim će korisnicima i onima koji se na njihovim platformama oslanjaju na Flash također ponuditi pomoć pri migraciji, stoji u priopćenju poslanom iz Adobea kojeg prenosi Bug.


Reci što misliš!